BRDO KNJIGA

Festival za ljubitelje knjiga o planinama i planinare

 /Brdo Knjiga
Bit će, među ostalim, predstavljena knjiga "Sela i stanovi na Velebitu" za kojom vlada golem interes

I ovog će se svibnja penjati na Brdo knjiga. Lanjsko proljeće pokrenuti književni festival Brdo knjiga prošle je godine privukao puno ljudi od knjiga i brda. Ovog proljeća festival je ponovo u Samoboru i okolici, od 18. do 21. svibnja. Program traje četiri dana, a dva zadnja, koja padaju u dane vikenda, Brdo knjiga vodi i na izlete, u Samoborsko i Žumberačko gorje.

Na festivalu će svoje knjige koje su na različite načine povezane s planinama predstaviti Stipe Božić, Ana Lemić, Milan Majerović-Stilinović, Zdenko Bašić, Tatjana Šavorić, Ranko Dragičević, Nikola Horvat, Damir Šantek i Tomislav Dolušić.

Zanimljiv je slučaj knjige "Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka" umirovljene gospićke profesorice matematike, dobre poznavateljice Velebita, pasionirane planinarke Ane Lemić koja će među ostalima biti predstavljena na festivalu. Knjiga je prvi put objavljena prije deset godina, a novo dopunjeno izdanje tiskano je nedavno, krajnjim entuzijazmom i autorice i čitatelja.

Željko Žarak, jedan od pokretača festivala Brdo knjiga te vlasnik i urednik izdavačke kuće Libricon, komentira:

"Knjiga Ane Lemić kapitalno je izdanje koje je naprosto moralo naći mjesto na našem festivalu. S obzirom na opseg i opremu, a da o istraživačkom radu i ne govorimo, radilo se o zahtjevnom izdavačkom projektu. Prvo izdanje bilo je rasprodano, a drugo dopunjeno realizirano je, po mom saznanju, tek nakon što se putem Facebook grupe vidjelo koliko je veliki interes za ovom knjigom. Vjerujem da ćemo o tome više čuti u petak 19.5. u 18,30. Mislim da je interes za ovom knjigom pokazao koliko je Velebit u srcima naših ljubitelja planina. Ali pokazao je i koliki je broj onih koji ga ne doživljavaju samo kroz opća mjesta poput Premužićeve staze ili Paklenice, već i kroz stoljetni odnos čovjeka i planine koji je tako tipičan za Velebit. Veselim se ovom događaju i pozivam sve ljubitelje Velebita da dođu poslušati Anu Lemić."

image

Željko Žarak, osnivač

CROPIX

Gdje točno i kad Brdo knjiga vodi na planinarenje? "Subotnji pješački izleti kreću iz Sošica, s time da organiziramo prijevoz iz Samobora do Sošica s polaskom u 9 sati ispred Bunkera. Prijevoz je besplatan ali trebalo bi se što prije javiti jer se autobus puni dosta brzo. Naravno, do Sošica se može doći i vlastitim prijevozom. Jedan izlet biti će namijenjen obiteljima s djecom koje će kroz žumberačke staroslavenske mitove provesti Zdenko Bašić. I druga kružna šetnja kreće iz Sošica, penje se preko Sopotskog slapa na vrh Pliješ i preko planinarske kuće Vodice spušta se natrag u Sošice. Tijekom te šetnje će se malo i vježbati uz Tomislava Dolušića, autora knjige "Stvoreni za kretanje".

U nedjelju se kreće u neformalnu šetnju iz Noršić sela a zatim se preko Noršićke Plešivice spušta do planinarskog doma u Koretićima gdje će domaćini iz PK Scout pobrinuti za okrjepu. Naravno, tijekom šetnje će se čitati ulomci iz djela planinske književnosti, a kod doma ćemo imati i glazbeni program. Nakon druženja se pješice vraćamo do Noršić sela.", najavljuje Željko Žarak.

U glavnom festivalskom prostoru, samoborskom Centru za mlade Bunker, od četvrtka do subote, od 18. do 21. svibnja, bit će izložbe, predstavljanja knjiga i TV serijala, okrugli stolovi i glazbeni program.

Iz Slovenije dolaze poznati alpinisti, autori planinarskih knjiga Iztok Tomazin i Andrej Stritar.

Kao moderatori ili sudionici okruglih stolova sudjeluju pisci, prevoditelji i/ili urednici Edo Popović, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Branislav Oblučar, Alan Čaplar, Drago Glamuzina, Dražen Klarić i Željko Žarak.

Novost je da ove godine na Brdo knjiga dolaze i glumci, ulomke iz "Žive planine" Nan Shepherd čitat će Doris Pinčić Guberović. Dijelove novoobjavljene "Penjačevi zapisi" Stipe Božića čita Vedran Mlikota. Alen Šalinović predstaviti će ulomke iz nove knjige Milana Majerovića-Stilinovića, romana "Srce mog medvjeda".

Prvog dana festivala izletnička skupina Vrapci, sastavljena od osmero likovnih umjetnika, predstavit će multimedijsku izložbu "Vrapci na brdu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:23