KNJIGA ZORANA FRANIČEVIĆA

Filozof našeg malog mista s Kustošije

Stari Grad, 090508.Novinar Zoran Franicevic.Foto: Mirko Crncevic / EPEHA
 Mirko Crnčević / EPEHA
Promocija knjige 'Zoran Franičević - Posljednji sekretar škoja' bit će održana 9. srpnja u Splitu, a dan poslije u Komiži

Ovoga vikenda Split i Komiža slave svoga čovika: Zorana Franičevića (1957. - 2008.), novinara, urednika, pa i političara, ako hoćete. Povod ne može biti ljepši od izlaska i promocije knjige “Zoran Franičević - Posljednji sekretar škoja”.

9. srpnja promocija će se održati u O’Hara klubu u Splitu, a 10. srpnja u Škoru u Komiži, na otoku Visu. Program je isti: u 20 sati srdele s gradele i crni “bombarder”+ video; u 21.30 predstavljanje navedene knjige u izdanju EPH, kojoj je predgovor napisao poznati pisac i novinar Renato Baretić; u 22 sata na rasporedu je Tovareća mužika - rukanje; u 22.30 pak Ljetno kino i gosti - koncert.

Prvi razred osnovnjaka

Što o Franetu može reći novinar, koji ga je upoznao i poznavao u Poletu daleke 1976. Bio je Frane, tada, s Kustošije, na koju se doselio iz Splita poslije prvog razreda osnovnjaka. U Desetoj gimnaziji uređivao je školski list Iskra, za što je “zaradio” nagradu Sedam sekretara SKOJ-a.

I Pero K. (Kvesić), i Nino P. (Pavić), i Cobra G. (Grbić), i Belaj (Željko), i svi mi obožavali smo tu Iskru, pa je Frane došao u Polet kao prava novinarska zvijezda. Bilo nam je nevažno što je kao maturant bio izabran za najmlađeg saborskog zastupnika ikada, pa i danas što za jučer neće znati.

Glavni urednik Poleta

1979. postao je slijedom novinarskog rada glavni i odgovorni urednik Poleta. Slobodan i nezavisan “povukao se” početkom 1981., nakon sukoba sa svojim izdavačem (Republička konferencija SSOH), u JNA, te se vratio na Vis, gdje je živio sa suprugom Jasnom.

Od 1989. Frane je počeo pisati u Slobodnoj Dalmaciji. A mi smo ga Poletovci manje pratili u Zagrebu, pa je ova knjiga, što se najvećim dijelom sastoji od kolumni “Otoče, volim te”, štampanih u SD-u tijekom 2005., prava prilika da se nađemo svi zajedno s našim Zagrepčaninom dalmatinskih korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:43