AUTORI POD ŠIFRAMA

FINALE V.B.Z. NAGRADE Donosimo naslove 6 neobjavljenih romana koji su ušli u uži izbor za nagradu tešku 100 tisuća kuna

Ivica Prtenjača
 Bruno Konjević / CROPIX
 

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista ovogodišnje nagrade. Autori su prijavljeni pod šiframa, a naslovi odabranih romana su:

Tko ako ne ja

Sonata

Ne vidim te, Velverine

Hoćemo li sutra u kino

Zaljubljenost

Ljekoviti rječnik

Do 15. siječnja 2018., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 112 rukopisa pod šifrom. Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto i kristalne skulpture, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena u Rijeci 16. svibnja 2018. u sklopu 11. festivala autora Vrisak.

Projekt natječaja održava se uz pomoć glavnih partnera, tvrtki Dalmacijavino i Pipi, te sponzora Znanja i Tisak Medije, a nagradu je potpomoglo i Ministarstvo kulture svojim programom Poduzetništvo u kulturi.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman Živi i mrtvi, Marinko Koščec za Wonderland i Jelena Marković za Escajg za teletinu, Davor Špišić za Koljivo, Nura Bazdulj Hubijar za Kad je bio juli, Hrvoje Šalković za Pravi se da ovo nisi vidio, Svjetlana Gjoni za Nula nemo, Predrag Crnković za Beograd za pokojnike, Dragan Pavelić za Proljeće u Karolinentalu, Aleksandar Novaković za roman Vođa, Ankica Tomić za Naročito ljeti, Ivica Prtenjača za roman Brdo, Marina Vujčić za roman Susjed te Lada Vukić za roman Specijalna potreba i Ivica Ivanišević za roman Knjiga žalbe.

Prema prošlom pobjedničkom romanu Lade Vukić Specijalna potreba u HNK-u Zadar izvedena je predstava, a englesko izdanje romana Brdo Ivice Prtenjače, jednog od najposuđivanijih domaćih naslova u knjižnicama proteklih godina, konkuriralo je za najvažniju nagradu koja se dodjeljuje djelima prevedenim na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:59