TEATAR GANDUSIO U ROVINJU

FOTO: SJEĆANJE NA PISCA Treće Kovačeve nagrade dodjeljene zahvaljujući širokoj ruci donatora koji i dalje želi ostati anoniman

Bruno Kragić pohvalio je scenarističko-redateljski rad Mirjane Karanović, istaknuvši njegovu narativnu i misaonu dosljednost te činjenicu da iza svega toga stoji golemo i živo glumačko iskustvo.
 Miljenko Jergović
 

Unatoč preziru koje prema nepodobnom piscu, te prema manifestaciji i nagradi koje nose njegovo ime, iskazuje već treća vladajuća kancelarija Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a zahvaljujući širokoj ruci donatora koji i dalje želi ostati anoniman, po treći su put u Rovinju dodijeljene nagrade koje nose ime Mirka Kovača.

Novac koji će njihovi dobitnici biti dužni da od ukupnog iznosa izdvoje na ime hrvatskih poreza daleko nadmašuje iznos što su ga Dani Mirka Kovača utržili od Ministarstva, tako da je umjesno reći da je ovo jedna od onih rijetkih manifestacija na kojima kancelarija u Runjaninovoj 2 parazitira, umjesto da im pomaže.

Nagrade su dodijeljene u subotu, u povijesnom prostoru Teatra Gandusio. Za najbolju esejističku knjigu u protekloj godini nagrađen je Ivan Čolović, čijem je djelu nadahnutu pohvalu izgovorio profesor Tomislav Brlek.

Miljenko Jergović
Govoreći u pohvalu Čolovićeva djela, profesor Brlek naglasio je izdvojenost i značaj njegova rada na temu Kosovskog mita i njegovih refleksa u balkanskim kulturama, te pokušaj da se jedan historijski događaj demitizira, a da se legenda o njemu dekolektivizira i oslobodi nacionalnog patosa i terora fantomskih kolektivnih sjećanja.

Nagradu za najbolji scenarij realiziranog igranog filma zaslužila je Mirjana Karanović, kojoj je laudirao Bruno Kragić.

Miljenko Jergović
Mirjana Karanović, dobitnica nagrade Mirko Kovač za scenarij filma 'Dobra žena'

Najboljem romanu, koji je napisao Damir Ovčina, riječ slave izrekla je Borka Pavićević, dok će nagrada za debitanta, što ju je zaslužila Hana Jušić, biti naknadno uručena, budući da autorica nije tog dana mogla biti u Rovinju.

Miljenko Jergović
Borka Pavićević, koja je slaveći Ovčinu zamjenjivala drugog člana žirija, Envera Kazaza, koji je bio zbog bolesti odsutan, najprije je zabavila publiku odigravši igrokaz na temu rječnika kojim bi profesor književnosti hvalio rad nagrađenog pisca, da bi zatim sasvim ozbiljno, s poštovanjem i tronućem, iskazala svoju ljudsku i čitateljsku poniznost prema stradanju Sarajeva i naselja Grbavica, i oduševljenje za način na koji o tom stradanju Damir Ovčina piše u svom romanu.

Dani Mirka Kovača bit će održani i sljedeće godine, kada će opet biti dodijeljene i Kovačeve nagrade. Time će čuvari uspomene makar i nakratko kvariti zadovoljstvo promotorima zaborava.

Miljenko Jergović
Kao uvod u samu dodjelu prijatelji Mirka Kovača govorili su o njegovu djelu; program su vodili Vojo Šiljak i Vlaho Bogišić

Miljenko Jergović
Borka Pavićević, članica žirija, govori o romanu 'Kad sam bio hodža' Damira Ovčine

Miljenko Jergović
Vojo Šiljak i Ivan Čolović

Miljenko Jergović
Slobodan Šnajder, prošlogodišnji dobitnik nagrade Mirko Kovač za roman, s ovogodišnjim dobitnikom u istoj kategoriji Damirom Ovčinom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:20