EXCELLENCE AWARDS

Frakturin festival u užem izboru za važnu nagradu London Book Faira

Nakladnik Seid Serdarević
 Darko Tomaš / CROPIX

Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture ove je godine na popisu kandidata koji su se našli u užem izboru za prestižnu međunarodnu nagradu za izvrsnost International Excellence Award 2020.

Riječ je o nagradi koju koju jednom godišnje London Book Fair dodjeljuje zajedno s britanskom zajednicom nakladnika UK Publishers Association za izvrsnost u šesnaest kategorija. Priznanje je to globalno ponajboljim ambasadorima u području izdavaštva, inovativnog nakladništva te drugim, bitnim inicijativama u izdavačkom sektoru.

Različiti programi

U svakoj od navedenih kategorija o nagradi odlučuje žiri sastavljen od stručnjaka u određenom području.

Ove godine u uži je izbor ušao rekordan broj zemalja, 29. Prvi je put da je u izboru i Hrvatska, zahvaljujući Festivalu svjetske književnosti (FSK) izdavačke kuće Fraktura, koji je nominiran u kategoriji Književni festival godine.

“Popis zemalja u užem izboru za sedme po redu nagrade za izvrsnost dovoljan je dokaz da izdavačka industrija nastavlja s razvojem zahvaljujući inovacijama, inspiraciji i napornom radu, koji se u nju ulažu diljem svijeta”, rekla je Jacks Thomas, direktorica londonskog sajma knjiga. Svi kandidati bit će predstavljeni u ožujku.

Stephen Lotiga, izvršni direktor zajednice britanskih nakladnika, komentirao je da je nakladništvo “po svojoj prirodi međunarodna industrija, a ove nagrade slave sve one diljem svijeta koji na najbolji način promoviraju čitanje i učenje”.

U kategoriji festivala godine ocjena se donosi o kvaliteti organizacije i inovativnosti u osmišljavanju raznolikog programa koji ima potencijal privući različitu, heterogenu publiku, a pri tome je i dalje fokusiran na književnost, te ima naglasak na gostujuće autore ali i povezivanje s lokalnom zajednicom.

Festival svjetske književnosti (FSK) za titulu književnog festivala godine natječe se s festivalima Frankfurt liest ein Buch (Njemačka) i Macassar international Writers’ Festival (Indonezija).

Svečanost

Dobitnici će biti proglašeni 10. ožujka, na svečanosti koja se uvijek održava na dan otvorenja Sajma knjiga u Londonu, koji se ove godine održava do 12. ožujka.

Fraktura je na Londonskom sajmu knjiga (LBF) 2015. godine proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award), za postignutu “međunarodnu prepoznatljivost u uspješnom objavljivanju kvalitetne književnosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:17