Čak 46 sugovornika

Gabi Novak: ‘Moj život s Arsenom bio je pun ‘bure i bonace‘. Pogledajte tko je sve došao na promociju knjige o kantautoru

Dimitrije Popović, Dubravka Tomekovć Aralica, Goran Matović, Lea Dekleva, Dragan Despot, Matija Dedić, Diana Šetka, Danijela Martinović, Zoran Predin.
 

 Ivana Nobilo/Cropix
Na promociji su govorili Lea Dekleva i Danijela Martinović, Dragan Despot, Želimir Babogredac, Biserka Petrović i Dimitrije Popović. Urednica je Dubravka Tomeković Aralica

Knjiga "Arsen - Sjećanja" Diane Šetka, predstavljena u srijedu u Zagrebu, biografija je velikog umjetnika Arsena Dedića o kojemu kroz svoja intimna sjećanja i sa zajedničkom porukom "takvog smo ga voljeli, takvog ćemo ga pamtiti" govore njegovi kolege i prijatelji.

"Arsen je zaslužio svoju biografiju, danas je svatko ima, a on je nije imao. Imao je zanimljiv život i napravio je jako puno za sve", rekla je Diana Šetka na promociji knjige, koju je objavio Profil.

image

Sanja Doležal
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Ivana Nobilo/Cropix
image

Zoran Predin.

Ivana Nobilo/Cropix
image

Biserka Petrović, Matija Dedić, Zijah Sokolović

Ivana Nobilo/Cropix

Šetka je rekla da joj je bilo lako raditi na knjizi jer je imala svu pomoć njegovih prijatelja, no žao joj je što, koliko god da je volio Zagreb, nikada nije dobio Nagradu Grada Zagreba.

U kronologiji njegova života, predočenoj kroz različita poglavlja, od odrastanja i sazrijevanja do samoga kraja, autorica je rekonstruirala njegov život i karijeru kroz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, predstavnika hrvatske kulture, glazbe, estrade, medija, od kojih su se neki okupili na promociji u Le Bistrou hotela Esplanade.

"Ovo je najbolje mjesto da se prisjetimo lika i djela velikog pjesnika i iznimnog autora, živio je u susjedstvu i često ovamo dolazio", rekla je urednica knjige Dubravka Tomeković Aralica.

Po njezinim riječima, nakon prve inicijative za knjigu odmah se kao autorice sjetila Diane Šetke jer, napomenula je, ne zna uporniju osobu koja bi uspjela okupiti 46 sugovornika spremnih da podijele svoje uspomene na Arsena.

Uz fotografije, od kojih su mnoge rijetko viđene iz privatnih albuma, knjiga donosi svjedočanstva mnogih s kojima je Dedić surađivao na filmu, u kazalištu, u literaturi.

image

Lea Dekleva, Dragan Despot, Matija Dedić, Diana Šetka

Ivana Nobilo/Cropix
image

Diana Šetka, Gabi Novak.
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Ivana Nobilo/Cropix
image

Dubravka Tomeković Aralica, Diana Šetka, Gabi Novak

Ivana Nobilo/Cropix

Tu su, među ostalim, tekstovi Rade Šerbedžije, Tereze Kesovije, Dimitrija Popovića, Zorana Predina, Dragana Despota, te najbližih članova njegove obitelji.

Njegova supruga Gabi Novak rekla je kako je nakon što je pročitala knjigu vidjela s koliko je ljubavi i poštovanja Arsen bio okružen. "Takva je biografija bila potrebna, slatka je, opipljiva, pitka i napisana vrlo lijepo", ocijenila je.

Prisjetila se i svog života s Arsenom, punog ‘bure i bonace‘, što, dodala je, nije uvijek bilo lako, ali je istovremeno bilo divno biti s nekim koga iskreno poštuješ i voliš.

"Teško je živjeti s umjetnicima jer oni traže svoju slobodu, sloboda je i Arsenu bila jako važna, uvijek mi je zahvaljivao što ne pitam kuda, kada, zašto i s kim", rekla je.

image

Danijela Martinović

Ivana Nobilo/Cropix

Zoran Predin ustvrdio je kako je ovo najbolja knjiga te vrste koja je izašla o Arsenu, njegovom "prijatelju, starijem bratu, mentoru, drugom ocu", zato što ima osobni pristup, a možda bi bolja bila jedino kada bi bila autobiografija.

O svojim sjećanjima i osjećajima za Arsena Dedića (1938. – 2015.) na promociji su govorile pjevačice Lea Dekleva i Danijela Martinović, glumac Dragan Despot, diskograf Želimir Babogredac, Biserka Petrović i slikar Dimitrije Popović, koji se s Arsenom koji je volio i slikati povezao kroz razgovore o umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:43