‘Zelena svjetla‘

Glumac McConaughey u knjizi progovorio o nasilju u obitelji i želji da oslobodi Nelsona Mandelu

Matthew McConaughey, fotografija iz knjige ”Zelena svjetla”

Glumac se sjetio kako je otac jednom za večerom okrenuo stol, a majka mu je, dok je zvala 911, telefonom slomila nos...

Autobiografija poznatoga glumca Matthewa McConaugheyja "Zelena svjetla" dobila je svoj hrvatski prijevod, koji će u izdanju Školske knjige biti objavljen 1. srpnja.

Ova je autobiografija proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, a već 72 tjedna je i na listi najprodavanijih naslova The New York Timesa.

"'Zelena svjetla' nisu memoari unatoč tome što kronološki pričaju istinite priče iz glumčevog života. To nije ni knjiga sa savjetima. To je knjiga koja oslikava pristup životu", piše o romanu Guardian.

Glumac koji je dio postave brojnih velikih filmova, kao što su "Dobri dileri iz Dallasa" ili "Interstellar" te serije "Pravi detektiv" u svojem prvijencu piše o životu dječačića iz radničke obitelji odgojene u katoličkom duhu, kompleksnom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci...

image

Matthew McConaughey, "Zelena svjetla"

"Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena", objasnio je McConaughey u uvodu svjetskog bestselera koji zrači optimizmom.

McCounaghey je u knjizi, među ostalim, govorio i o odnosu sa svojim roditeljima. Njih su se dvoje dva puta rastali, a tri puta vjenčali (jedno za drugo). Otac je njegovoj majki slomio prst četiri puta "da ga makne sa svojeg lica".

Glumac je opisao brojne nasilne epizode iz svoje kuće; jednom je prilikom za večerom otac tražio više krumpira, majka ga je prozvala debelim, on je okrenuo stol, a majka mu je, dok je zvala 911, telefonom slomila nos...

McConaughey je, dok je živio u Teksasu, planirao postati odvjetnik, no vjerovao je da je njegov pravi poziv da postane redovnik koji će osloboditi Nelsona Mandelu.

Život mu je promijenila jedna knjiga za samopomoć, uz koju je počeo snažno vjerovati u moć discipline. Nakon toga je i upisao školu za film te ga je uskoro, dok je konobario, uočio Don Phillips, koji mu je ponudio malu ulogu u filmu "Dazed and Confused".

image

Matthew McConaughey, fotografija iz knjige "Zelena svjetla"

"Ovaj život živim već pedeset godina, njegovu zagonetku pokušavam riješiti četrdeset dvije godine, a dnevnike o mogućim rješenjima te zagonetke vodim posljednjih trideset pet godina. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i žalostima, o stvarima kojima se čudim i onome zbog čega se naglas smijem. Kako biti pravedan. Kako ublažiti stres. Kako se zabaviti. Kako manje nanositi bol drugima. Kako da drugi manje nanose bol meni. Kako biti dobar čovjek. Kako naći smisao u životu. Kako biti vjerodostojniji samome sebi. U posljednje sam vrijeme skupio hrabrost otvoriti te dnevnike. Pronašao sam priče kojima sam svjedočio i koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, vjerovanja o tome što je bitno i mnoštvo naljepnica za automobile. Pronašao sam dosljednost u načinima kojima sam pristupao životu i koji su mi pružali više zadovoljstva i u to vrijeme i danas", riječi su kojima Matthew McConaughey započinje "Zelena svjetla".

Osim što je pisao ovu knjigu, Matthew McConaughey je 2019. godine postao i profesor na Sveučilištu Teksasa u Austinu. Uvjeren da se "najbolji put za nas same i cijelo društvo nalazi na cesti koja vodi prema usvajanju vrijednosti i stjecanju kompetencija", preuzeo je i dužnost ministra kulture Sveučilišta Teksasa i grada Austina.

"Sve što sam doživio, o čemu sam sanjao, čemu sam težio, što sam dao i dobio. Istine koje su utjecale na moj prostor i vrijeme, i to na takve načine da ih nisam mogao zanemariti. Sporazume koje sam sklopio sa samim sobom, od kojih se mnogih i pridržavam, a većinu pak još pokušavam ostvariti. Sve što sam gledao i vidio, osjetio i shvatio, učinio dobro i loše. Nadam se da je riječ o lijeku koji nije gorak, o nekoliko aspirina kao zamjeni za bolnicu, o svemirskom letu na Mars za koji nam ne treba pilotska dozvola, o odlasku u crkvu bez potrebe da budemo ponovno rođeni i o smijanju kroza suze. Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena", objasnio je McConaughey u uvodu knjige.

McConaugheyjeva autobiografija može se nabaviti u prednarudžbi u web shopu i svim knjižarama Školske knjige po sniženoj cijeni od 116 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21