Kvadratura

Gordana Farkaš Sfeci: OceanMore obilježile su Elfriede Jelinek, Herta Müller i Alice Munro

Gordana Farkaš Sfeci u slavljeničkoj godini najavljuje novog Knausgårda, Delphine de Vigan, Édouarda Louisa, Annie Ernaux, Krasznahorkaia....

 Ivan Posavec
To su autorice koje je ova izdavačka kuća objavljivala i prije nego što su dobile Nobela za književnost

Izdavačka kuća OceanMore ove godine slavi dvadeset godina postojanja. Iza nje stoji Gordana Farkaš Sfeci, veliko ime hrvatske izdavačke scene. Što joj je prije dva desetljeća bio motiv za pokretanje vlastite izdavačke kuće?

- Budući da sam od 1997. bila u tom poslu i objavila sam u ono vrijeme 'revolucionarna' štiva kao što su 'Dnevnik Bridget Jones' i 'Seks i grad', ali i 'Alias Grace' Margaret Atwood, znala sam da ima prostora za nakladničku kuću u kojoj bih objavljivala suvremena djela svjetske književnosti, djela koja utiru nove putove i nameću nove trendove. Početak dvijetisućitih bio je pun nade i optimizma, sve se kretalo uzlaznom putanjom i nije bilo mjesta za nedoumice - kaže Sfeci. A koja su, prema njezinu sudu, najvažnija izdanja OceanMore?

- Nas su obilježile tri autorice koje su dobile Nobelovu nagradu, a objavljene su u našoj nakladi znatno prije tog najvećeg priznanja za književni rad: Elfriede Jelinek, Herta Müller i Alice Munro. Zatim Frédéric Beigbeder i njegov roman '129.90' koji je doživio pet izdanja u hrvatskom prijevodu (prevoditeljica Ljiljana Ješić) - djelo autora kojega hrvatska publika obožava i koji je triput bio u Zagrebu. Zatim László Krasznahorkai, taj fenomenalan čarobnjak najdužih i najsmislenijih rečenica, kojeg pratimo već desetak godina i strpljivo čekamo da i on dobije Nobela. I, naravno, Karl Ove Knausgård, danas najveća književna zvijezda i njegov serijal u šest nastavaka 'Moja borba'. Od domaćih autora, tu su Kristian Novak, čiji se 'Ciganin, ali najljepši' prodao u 13.000 primjeraka, te Edo Popović. On je bio prvi domaći pisac kojeg smo objavili - kaže Farkaš Sfeci.

Što možemo očekivati u slavljeničkoj godini? - Nove knjige Delphine de Vigan, Édouarda Louisa, Annie Ernaux, Krasznahorkaia, a već krajem ožujka izlazi Knausgårdov novi roman, prvi u seriji - 'Jutarnja zvijezda'.

Za kraj pitamo koliko se izdavaštvo promijenilo u ova dva desetljeća. - To je ceh čiji graf vječito ide od vrha pa do dna. Svakih nekoliko godina velike su krize i proplamsaji uspjeha. I kad je bilo najteže, nije mi palo napamet odustati - zaključuje Farkaš Sfeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:52