Knjiga Mire Gavrana

Greta Garbo, predsjednik i tridesetogodišnji prosvjetar.... Svi prolaze iste nedoumice

Promocija knjige
 Nera Simic/CROPIX
Izdavač je Mozaik knjiga, a predstavljeno je devet odabranih drama, nastalih od 2001. do danas, uoči književnikova 60. rođendana

Dramatičar Miro Gavran predstavio je knjigu devet odabranih drama nastalih u protekla dva desetljeća, izdavač je Mozaik knjiga, a promivirana je u NSK. "Odabrane drame Gavran 2001.-2021." druga je knjiga Gavranovih drama nakon one iz 2001. Urednica HanaVunić, ocijenila je da je riječ o izboru koji se čini osobito važnim u ovom trenutku gdje je kazalište distancirano i gdje u prvi plan dolazi veza Gavranova teksta s književnošću.


Pisac se bavi protagonistima širokog spektra – od Grete Garbo, preko predsjednika, do 30-godišnjeg prosvjetara. "Svi oni prolaze kroz slične nedoumice i upravo nas to približava svim tim tekstovima i Gavranovom kazalištu uopće", rekla je Vunić. Ovi tekstovi ponovno pokazuju za Gavrana karakterističnu "orijentiranost na čitatelja, na primatelja, bilo da je riječ o prosječnome čovjeku ili eruditu, pa tako svatko može na jedan iskren način primiti Gavranov tekst".
Knjiga je objavljena u obljetničkoj godini u kojoj Miro Gavran slavi 60. rođendan, a u njoj je devet drama, "Glasnogovornik", "Savršeni partner", "Na kavici u podne", "Svaki tvoj rođendan", "Paralelni svjetovi", "Tajna Grete Garbo", "U očekivanju oca", "Što da radim sa životom", te "Kako ubiti predsjednika".


Gavran je istaknuo kako je riječ o dramama nastalim tijekom proteklih 20 godina, od kojih je pet prvi put objavljeno u knjizi dok je jedna, "Paralelni svjetovi", tiskana u novoj verziji. Riječ o suvremenim tekstovima smještenima u novije vrijeme a tematski zahvaćaju tri linije – obiteljske odnose, muško-ženske odnose, te politiku, dok se u nekima sve troje isprepliće, kazao je.
Jedan od tekstova koji se prvi put objavljuje je "Glasnogovornik", politička priča o starom političaru i mladiću kojega on uvlači u politiku, a koja bi trebala sljedeće godine biti izvedena u Teatru Gavran. Tu je i priča o majci i sinu "Na kavici u podne", pa monodrama "Što da radim sa životom" koja "daje odbljesak onoga što je suvremeni mladi čovjek danas".


"Zatim i tekst 'U očekivanju oca', neobična groteska koju sam napisao zahvaljujući češkom piscu Michalu Vieweghu – dogovorili smo se da ja njemu dam ideju za roman a on meni za dramu", objasnio je Gavran. U knjizi je i prvi put tiskan tekst "Savršeni partner", izveden prošle godine, za koji je autor rekao da je on na neki način druga verzija njegove predstave "Lutka" u kojoj je žena bila android, dok je ovdje muškarac android.

Knjiga na gotovo 500 stranica sadrži i opsežan pogovor koji je napisao Venko Andonovski, makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta, a koji Gavranov prikaz društva naziva "vivisekcijom oboljele civilizacije". U knjizi su objavljeni i dodaci, primjerice popis svih premijera, radijskih, kazališnih i tiskanih tekstova te detaljna biografija.
Teatrologinja Mira Muhoberac Gavranovo je pismo opisala kao "specifičan autorski rukopis koji naizgled lagano, ležerno i površno a zapravo duboko zasijeca skalpelom naše svakodnevne situacije, brige, tegobe, strasti i emocije", a bazirano je na zavođenju i šarmiranju publike - "i čitateljske i gledateljske, ali i na šarmiranju protagonista unutar drama".


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 07:19