U SKLOPU EPK

Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon i Yann Martel gostuju na hrvatskom književnom festivalu

 Hay Festival
U sklopu centralne teme Luka različitosti okupiti će se pisci koji u svojim djelima preispituju razlike i različitosti

Korona epidemija je i Festival europske kratke priče (FEKP) „premjestila“ s proljetnog termina na jesenji. Od 4. do 9. listopada zoomom će na riječkom i zagrebačkom izdanju FEKP-a gostovati, među ostalima, Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh

U sklopu centralne teme Luka različitosti okupiti će se pisci koji u svojim djelima preispituju razlike i različitosti bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama „drugih“ – poput izbjeglica i migranata – ili pišu „drukčije“ priče.

FEKP ove godine u sklopu programa Rijeke europske prijestolnice kulture surađuje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja – Festivalom Hay.

Od 6. do 9. listopada uživo i digitalnim putem u Rijeci i Zagrebu, u sklopu Hay Festivala i projekta Europa 28 – žene o budućnosti Europe, gostovati će 28 europskih autorica raznih provenijencija, među njima je spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva. Autorice će promišljati vizije budućnosti i o njima raspravljati.

Cilj je festivala Hay Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Projekt je započeo ove godine objavljivanjem antologije "Europa28: Žene o budućnosti Europe" koja je do sad tiskana u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Hrvatskoj, a koja je ujedno i polazište za nadolazeće susrete s autoricama u Rijeci i Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15