ISCRPNA ANALIZA

HIT KNJIŽNICE UN-a Diplomati, među njima i predstavnici najgorih diktatura, ovisni o vodiču za stjecanje imuniteta od kaznenih djela

(151218) -- NEW YORK, Dec. 18, 2015 (Xinhua) -- Photo taken on Dec. 18, 2015 shows a meeting of United Nations Security Council at the UN headquarters in New York. The UN Security Council on Friday adopted a resolution endorsing an international roadmap for a Syrian-led political transition in order to end the country's conflict, which calls for Syria peace talks to begin in early January. (Xinhua/Li Muzi)/CHINENOUVELLE_140802/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1512191412 *** Local Caption *** 00735386
 CHINE NOUVELLE/SIPA

Knjižnica Ujedinjenih naroda, Dag Hammarskjöld Library , nazvana prema glavnom tajniku koji je poginuo 1961. godine, vrlo rijetko dospijeva u medije. Namijenjena je, naravno, svim službenicima i osoblju u sjedištu u New Yorku, a sadrži niz službenih dokumenata i publikacija UN-a kao i razne druge knjige o međunarodnom pravu, odnosima, ekonomiji i drugim temama koje bi bile relevantne ovoj međunarodnoj organizaciji.

Kao i svaka druga institucija, tako i UN-ova knjižnica ima svoj profil na društvenim mrežama i upravo su preko Twittera objavili koja je bila najčitanija, odnosno najposuđivanija knjiga 2015. godine, prenosi Vox .

Pobjednik je… ‘Immunity of Heads of State and State Officials for International Crimes’ ili ‘Imunitet državnika i državnih dužnosnika od međunarodnih kaznenih djela’.









Spomenuto djelo je zapravo ozbiljna analiza , točnije doktorska ugledne pravnice Ramone Pedretti o međunarodnim zakonima koji se tiču imuniteta.

Međutim, ono što je zapelo za oko korisnicima društvenih mreža jest činjenica da je UN prepun delegata koji zapravo predstavljaju najgore moguće oblike diktature, a ironično najposuđivanija knjiga u naslovu govori o tome kako steći imunitet od odgovornosti za međunarodne zločine. Kao što su neki i napisali, možda i nije ‘za pohvaliti se’.

Pedretti je istražila u kojim slučajevima državnici mogu biti kazneno gonjeni pred stranim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:00