Popularni naslovi

Hrvati su u knjižnicama najviše uzimali Kristiana Novaka i Elenu Ferrante, a najmanje poeziju

Kristian Novak,književnik i sveučilišni profesor.

 Neja Markicevic/cropix
HDS ZAMP je objavio podatke o čitalačkim preferencama za 2019. i 2020. godinu, koje su prikupljali u hrvatskim knjižnicama

Posudba knjiga u javnim knjižnicama možda još i bolje od rezultata prodaje govori o interesu čitalačke publike za nekog pisca. Otkad je počeo prikupljati podatke o posudbama i obračunavati autorske naknade, HDS ZAMP donosi najrelevantniju listu, te je i u najnovija, objavljena nedavno, za godine 2019. i 2020., otkrila nove-stare čitalačke preference.

Tako su od najčitanijih domaćih autora Kristian Novak i njegova djela "Ciganin, ali najljepši i "Črna mati zemla", a slijede ga Pavao Pavličić s knjigama "Dobri duh Zagreba", "Štićena osoba" i "Bakrene sove", Marina Vujčić "Susjed i 50 cigareta za Elenu", Damir Karakaš s romanima "Proslava" i "Sjećanje šume", Mani Gotovac i "Rastanci", Slavenka Drakulić i "Nevidljiva žena i druge priče", Julijana Adamović i "Divlje guske"...

image

Damir Karakaš.
Foto: Josip Moler / CROPIX

CROPIX

Čini se da hrvatska čitačka publika najviše voli suvremenu prozu, romane, ali i priče domaćih autora, dok se pokazalo da Hrvati imaju najmanje interesa za domaću poeziju.

Što se stranih pisaca tiče, Hrvati vole čitati krimiće i norveškog pisca Joa Nesboa pa su tako njegovi romani "Nož" i "Macbeth" na samom vrhu popisa zajedno sa talijanskom spisateljicom Elenom Ferante koju je magazin Time uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi u 2016. godini. Hrvati, čini se najviše čitaju njen prvi roman "Mučna ljubav" koji je jedan od najpopularnijih djela u suvremenoj književnosti.

Na popisu je jo i američki pisac Harlan Coben koji je također poznat po napetim trilerima, a njegova su se djela prerađivala je u mini-serije i poznata streaming platforma Netflix. Prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svake godine se objavljuje da je čitanost domaćih autora u porastu jer se tu obrajaju lektira i obavezna literatura , ali pokazalo se da se u Hrvatskoj iz užitka najviše čitaju strani autori s prijevodom na hrvatski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:16