Kvadratura

Hrvoje Klasić: Hrabro raskrinkava pošast povijesnog revizionizama u Hrvata

Klasić pokazuje da su činjenice bitne, a ne po onoj - ako nam ne odgovaraju, utoliko gore po činjenice. Zato mnogima ide na živce.
 Ivan Posavec
Nedavno je objavio novu knjigu "Crveno na crno" kao nastavak knjige "Bijelo na crno", a u obje su sabrane njegove kolumne

Hrvatsku povijest mnogi ovdje shvaćaju poput kupnje u samoposluzi, uzima se samo ono što u danom trenutku treba i prolazi, a ono što ne odgovara neće niti pogledati, mada se bez toga ne može napraviti ukusan ručak - kaže Hrvoje Klasić, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih hrvatskih povjesničara, o tugaljivom i politikantskom odnosu Hrvata prema vlastitoj povijesti.

Hrvati imaju dijagnozu, njih jako boli povijest. U Hrvatskoj nema ništa aktualnije i zanimljivije od "vijesti" iz prošlosti. Klasić je nedavno objavio novu knjigu "Crveno na crno" kao nastavak knjige "Bijelo na crno", a u obje su sabrane njegove kolumne objavljene na portalu Net.hr.
On smjerno, znanstveno i hrabro raskrinkava i razložno tumači pošast povijesnog revizionizama u Hrvata, koji žele svu hrvatsku povijest podrediti isključivo ideološkim, dnevnopolitičkim potrebama, a i ono najgore prilagoditi lakirovkama osobnih biografija te pranju vlastitih "grijeha" jugomladosti. Klasić ponekad djeluje poput usamljenog i napuštenog junaka koji nastoji unijeti red u taj namjerno izazvan parapovijesni kaos. Autor je važnih knjiga o burnoj 1971. ili nekadašnjim političkim prvacima poput Mike Špiljka, a njegovu, donedavno bunkeriranu seriju "NDH" upravo gledamo na HTV-u.

U njoj daje kirurški precizan presjek i uvid u suštinu i srž te sramotne epizode hrvatske prošlosti koja je već izazvala velike reakcije i rasprave javnosti. Hrvati obožavaju raspravljati o svojoj povijesti koja je, za razliku od ostalih segmenata društva, prilično živa te podložna čestim promjenama, reformama i razradama, ali i kalamburim tumačenjima.

Zato se Klasić brine da ne srljamo u to da opravdamo nešto što se ne može opravdati ili ignoriramo kontekst zbivanja nekog događaja samo zato što nam ne paše. Klasić pokazuje da su činjenice bitne, a ne po onoj - ako nam ne odgovaraju, utoliko gore po činjenice. Zato mnogima ide na živce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:06