Povodom ‘Turističkog vodiča‘

I hrvatski P.E.N. reagirao na ‘slučaj Zagorka: ‘HRT, medij financiran od hrvatske javnosti dao je prostora seksističkom omalovažavanju‘

Boris Veličan

 Screenshot/
Prava je šteta da kip Marije Jurić Zagorke nije prikazao tu hrabru intelektualku vjerodostojno – kako u hlačama hoda malograđanskom sredinom i puši

Na polemike oko emisije "Turistički vodič", prikazane na HRT-u, a čiji je autor Boris Veličan, reagirao je pismom i hrvatski P.E.N. centar. Kako su naveli: "Marija Jurić Zagorka je nezaobilazno ime u povijesti hrvatskoga novinarstva i hrvatske književnosti, a njen aktivizam kao borba za sindikalna, politička i ženska prava od velikog je značaja za hrvatsku kulturu i društvo. Može se reći da je feministička recepcija Zagorke bila i ostala lakmus papir za očitavanje društvenog statusa žena u Hrvatskoj – kako nekad tako i danas. O fenomenu repatrijarhalizacije našega društva svjedoči i činjenica da je HRT kao medijski prostor financiran od hrvatske javnosti dao prostora seksističkom omalovažavanju jedne od rodonačelnica hrvatskog feminizma pod izlikom pružanja zabavnog sadržaja. Autor emisije "Turistički vodič", Boris Veličan u neuspjelom i neukusnom pokušaju imitacije žanra performansa uvjerava turiste da bi za sreću trebali spomenik Marije Jurić Zagorke uhvatiti za grudi. Bilo bi dvolično na toga autora primijeniti mehanizme tzv. "kulture otkazivanja" jer ako nešto u ovome slučaju zaslužuje "otkazivanje" onda je to pretplata na vulgarnu ponudu javnog medijskog servisa".

image

Arijana Lekić Fridrih i kolegice polažu ruže pred kipom

Damjan Tadic/Cropix

Osvrnuli su se i na sam kip Zagorke čiji je autor kipar Stjepan Gračan: "Prava je šteta da kip Marije Jurić Zagorke nije prikazao tu hrabru intelektualku vjerodostojno – kako u hlačama hoda malograđanskom sredinom i puši – jer tada bi vrli autor "performansa" dok sanja o grudima feministkinje i zatvorenih očiju opipava njen kip mogao Zagorki – gle užasa - protrljati cigaru".

image

Arijana Lekić Fridrih i kolegice polažu ruže pred kipom

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, Veličan u emisiji govori kako bi trebalo spomenik Marije Jurić Zagorke u Zagrebu uhvatiti za grudi kako bi se prolazniku ispunila želja, na što su već reagirale i brojne ženske udruge.

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih također se, nakon Tihe mise, kontra prosvjeda protiv onih koji kleče na Trgu, sa skupinom umjetnica, uputila u Tkalčićevu ulicu, gdje su položile ruže kod spomenika Zagorki, također kao protest protiv omalovažavanja novinarke i književnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:22