Nova knjiga

Inoslav Bešker: ‘Mi odavno nismo prednja fasada Europe, nego njeno stražnje dvorište‘

 Inoslav Bešker

 Dusko Marusic
Knjiga ‘Mediteran u književnosti‘, koju je izdao nakladnik Profil, predstavljena je u petak u Puli

- To je knjiga kontrasta. Ima intelektualnu raskoš i kompleksnost. Recenzenti su je usporedili s 'Mediteranskim brevijarom' Predraga Matvejevića, što nije iznenađujuće, jer je riječ o Mediteranu kao motivu, ali i ulančavanju esejističkih minijatura - predstavio je u petak navečer Aljoša Pužar najnoviju knjigu filologa i novinara Inoslava Beškera "Mediteran u književnosti", u izdanju Profila, pulskoj publici na Sa(n)jmu knjiga u Istri. Autor, nažalost, osobno nije mogao doći u Pulu, ali se publici javio putem videozida i objasnio što knjiga donosi, čime se bavi i kako je zapravo nastala. Naime, riječ je o vodiču kroz motive mediteranske književnosti od Homera do danas.

- To je i znanstvena knjiga, ali na pravi način razrahljena poetično i esejistički. To je knjiga za svakoga tko želi nešto naučiti o Mediteranu, a da protom ne bude u dosadi. Knjiga je mitodestruktivna, subverzivna prema mitovima, ali to radi na jedan suptilan način, bez pseudoagresivne vulgarnosti. Ona je akribična - rekao je Aljoša Pužar. Istaknuo je da se svakom mitu u knjizi pristupilo stručno, kako bi se pokazali njegovi korijeni, različite ljudske čežnje, zahtjevi vremena.

- Mediteran je fascinantno pitanje svjetske, osobito europske historiografije. Povijesti putovanja, roda, etnosa, kapitalizma. Ova knjiga koja ne štedi nikoga nije knjiga zastava, nego knjiga biblioteka. Ova knjiga ne gnjavi. Pedagoški impuls nije gnjaveći, nema dociranja. Ova knjiga nježno leži na činjenicama i njima barata da bi složila priču o Mediteranu - istaknuo je Pužar.

Inoslav Bešker, pak, publici je objasnio da je nastala kao plod njegova rada sa studentima.

- Kad sam počeo predavati na poslijediplomskom studiju mediteranske književne likove, a poslije i na dodiplomskom studiju Mediteran i književnost, tražio sam literaturu koja bi mi pomogla i zabezeknuo sam se kad nisam mogao naći niti jednu knjigu toga tipa ili naslova. A onda sam pomislio - ako nitko to nije napisao, idem ja to napisati. Dobro je bilo demistificirati taj pojam Mediteran kao nekakav otvoreni ambijent jer on to nije. Mi odavno nismo prednja fasada Europe, nego njezino stražnje dvorište kuda nam se uvlače, kako se to čini Europljanima, migranti - smatra Bešker.

image

Adriana Piteša i Aljoša Pužar

Dusko Marusic

Istaknuo je da za razliku od Matvejevića, s kojim ga se uspoređuje, on u knjizi nije protagonist, nego su tu drugi književnici, uključujući i samog Matvejevića, od Homera do njegovih kolega sa splitskog sveučilišta. Kaže da su mu posebno draga ona poglavlja o odnosu gorštaka i primoraca jer kaže da je u krajnjoj liniji to priča o njegovu životu, ali i poglavlje o otocima.

- Otok je po sebi dragulj. Kad znate da je meni najdraži Shakespeareov komad 'Oluja' koji je situiran na otoku, kako ne možeš biti izrazito sklon i zaljubljen u tu temu - smatra autor.

Urednica knjige Adriana Piteša rekla je da su se ona i autor zabavljali dok su knjigu pripremali za tisak.

- On je vrsta autora čiji se tekstovi trebaju uzeti gotovo naslijepo. Ino posjeduje fascinantan pristup temama, golemo znanje, iznimnu erudiciju, lakoću pisanja i sposobnost sinteze koja je iznimno fascinantna. On je znao što želi ispričati i kako to želi ispričati - zaključila je Piteša.

image

Knjiga Inoslava Beškera "Mediteran u književnosti"

Dusko Marusic

Inoslav Bešker (1950.) filolog je i novinar raznovrsnih interesa, među kojima su mediteranistika, morlakizam, odnosno antropologija religije. Rodom je iz Splita, gdje je proveo formativne godine i maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju i magistrirao novinarstvo, na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, a viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967. godine, a dopisnik iz Rima od 1989.

Svestrani Bešker profesor je južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996. - 2013. (L'Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.). Uz to, profesor je komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku i kodirektor godišnje Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC).

Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakom od svojih znanstvenih područja te više od 30.000 različitih novinarskih priloga. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za "Filološke dvoumice"), Otokar Keršovani (za životno djelo u novinarstvu), Otto von Habsburg i Joško Kulušić (za promicanje ljudskih prava).

"Mediteran u književnosti" druga je knjiga Inoslava Beškera u izdanju Profila. Godine 2019. objavljena je knjiga "Riječ po riječ: leksikografsko-filološke postile", izbor iz jedinstvenog etimološkog rječnika koji od 2009. autor objavljuje na stranicama Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:11