PREDSTAVLJENA KNJIGA

Inoslav Bešker o deset godina pontifikata pape Franje: ‘Došlo je vrijeme da vidimo što je sve obećao, a što učinio‘

Davor Ivo Stier, Inoslav Bešker

 Tomislav Kristo/Cropix
‘Knjiga predstavlja pregled pontifikata pape Franje. Deset godina je sada već dovoljno dugo razdoblje za davanje ocjene‘

Na jučerašnji dan prije deset godina započeo je pontifikat pape Franje. Upravo to desetljeće tema je nove knjige "O kako bih želio Crkvu siromašnu" novinara te autora Inoslava Beškera, koju su večeras svečano predstavili teologinja Anna-Maria Gruenfelder, diplomat i političar Davor Ivo Stier, urednik Magazina i urednik knjige Ivica Buljan te sam autor, dok je Tomislav Mamić, urednik premium sadržaja Jutarnjeg lista moderirao tribinu. Nakladnik knjige je Jutarnji list.

image

Inoslav Besker pise posvetu

Tomislav Kristo/Cropix

"Došlo je doba da se osvrnemo i vidimo što je papa obećao, što je stigao učiniti i što bi još trebao učiniti", rekao je Bešker, koji je otkrio da je o aktualnome papi napisao oko osamsto tekstova.

"Deset godina je lijepo razdoblje. Sikstu V. i sv. Ivanu XXIII. bilo je dovoljno pet godina da prevagnu Crkvu", napomenuo je Bešker koji se pritom prisjetio papina citiranja Duha Svetoga o uzburkanoj vodi, unošenju nemira i, kad se voda staloži, čekanju što će isplivati, a što potonuti.

"Knjiga predstavlja pregled pontifikata pape Franje. Deset godina je sada već dovoljno dugo razdoblje za davanje ocjene", mišljenja je i Gruenfelder koja je pozornost skrenula i na naslov knjige koji je, tvrdi, "geslo i glavna vodilja ovog pape". Naglasak je stavila na borbu protiv siromaštva, zalaganje za zaštitu od siromaštva, unapređenje životnog standarda i ljudskih prava koji, za razliku od idealiziranja siromaštva, mogu biti čovjekova motivacija i cilj nečijeg života.

image

Davor Ivo Stier, Inoslav Besker, Anna Maria Gruenfelder

Tomislav Kristo/Cropix
image

Davor Ivo Stier, Inoslav Besker

Tomislav Kristo/Cropix

Beškerova knjiga, spomenuto je, osim u pontifikat, daje uvid i u papinu ljudsku stranu, humor te odnose sa suradnicima. Autor je ovom prigodom podijelio upravo jedan takav primjer te prepričao šaljivi osobni susret s tada novoizabranim papom.

Bilo je to pri njegovom prvom susretu s papom za vrijeme audijencije za novinare. Novinar se papi pri upoznavanju obratio riječju ‘incantato‘ (doslovno: očaran), na što mu je papa odvratio istom mjerom. Bešker je tada iskoristio priliku te kroza šalu rekao: "Vi ste svećenik, ne biste se smjeli izražavati u korist čaranja‘. Papi se zafrkantski pristup svidio pa je Bešker od pape zaradio mali udarac po ramenu, što ga je iznenadilo jer nije navikao na takav kontakt niti s biskupima, a kamoli s papom.

Gruenfelder je podsjetila na papin prepoznatljivi stil izražavanja.

"Iz izlaganja se vidi koliko je ovaj papa spontan u izražavanju, često govori slobodno i bez pripreme pa tu dolazi do, slobodno se može reći, nesporazuma ili dvojbi kako nešto shvatiti".

image

Inoslav Besker, Goran Ogurlić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Tomislav Mamić, Davor Ivo Stier, Inoslav Bešker, Anna Maria Gruenfelder, Ivica Buljan

Tomislav Kristo/Cropix

Papa je, podsjetio je Bešker, za sebe uvijek govorio da je ‘cura callejero‘, to jest, ulični župnik pa ne čudi da je održavanje kontakta s ljudima za njega od velike važnosti. "Vatikansko sužanjstvo" mu, dodaje Bešker, silno ide na živce, no svjestan je da mu je to dužnost, koju neće napustiti. Crkvom se vlada glavom, a ne koljenima, citirao je Bešker papine riječi.

Je li papa, kojeg Stier opisuje kao reformatora, a ne revolucionara, konzervativnih ili liberalnih načela, koja je prava priroda njegovih uvjerenja, pita se često javnost.

"Bešker je dao dobru definiciju", komentirao je Stier te nastavio:

"Papa je u doktrinama, teološkim pitanjima konzervativan, dok je u socijalnim pitanjima progresivan. Mnogi koji ga vole, ali i kritiziraju nisu točno shvatili pozicije i stajališta pape Franje. Konzervativan je po pitanju pobačaja, homoseksualnosti, definicije braka. Ili, primjerice, za vikend je govorio o transrodnosti. Njegova stajališta su poprilično konzervativna, no kada ih izgovara ima jedan pastoralni pristup, nikome ne zatvara vrata, sve poziva. Kaže: ‘Dođite. Crkva je otvorena za vas. Ne poziva ljude samo da budu dio Crkve, već želi da dožive osobni susret s milosrdnim Bogom. Zato mi se sviđa poglavlje o milosrđu. Mislim da je to jedna od centralnih tema pontifikata. Takav pastoralni pristup ga čini posebnim. Njegove poruke, stoga, mogu prihvatiti i oni koji imaju drugačija mišljenja, koji su se udaljili od Crkve ili pak ne vjeruju", zaključuje Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:53