SA(N)JAM KNJIGE

Ivana Simić Bodrožić dobila 'Kiklopa' za 'Hotel Zagorje'

 Srecko Niketic / CROPIX
Riječ je o godišnjoj nagradi koja se dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika namijenjenoj knjižarskoj prodaji za koju se natječu izdanja objavljena u Hrvatskoj.

U sklopu 16. Sajma knjige u Istri danas je na velikoj sceni pulskog Doma hrvatskih branitelja dodijeljena knjižna nagrada " Kiklop" u 13 kategorija.

Nagradu "Kiklop" je 2004. utemeljio Sa(n)jam knjige u Istri kojom se godišnje želi valorizirati nakladničku struku i stručnim kriterijima vrednovati svekoliki rad na knjizi. Prije dvije godine izbio je sknadal kada Nives Celzijus nisu htjeli dodijeliti knjigu za hit godine 'Gola istina', koja je 2008. bila najprodavanija i najčitanija knjig

Ovogodišnji "Kiklop" za urednika godine dodijeljen je Krunoslavu Jajetiću dok je za prozno djelo godine uručen Ivani Simić Bodrožić za djelo " Hotel Zagorje" u izdanju Profil Multimedije. Nagradu "Kiklop" za debitantsku knjigu godine dobila je Maja Hrgović za knjigu "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" također u izdanju Profila multimedije, za pjesničku zbirku godine Ivica Prtenjača za zbirku "Okrutnost" nakladnika Profil Multimedije i DHK dok je za knjigu eseja nagradu dobio Viktor Žmegač za knjigu "SMS eseji: zapisi 2007-2009." (Profil Multimedija).

"Kiklop" za publicističku knjigu godine osvojio je I vo Žanić za knjigu "Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci: o sociolingvistici animiranih filmova" u izdanju Algoritma, za znanstvenu knjigu godine Igor Duda za knjigu "Pronađeno blagostanje: svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-tih i 1980-tih", dok su nagradu za slikovnicu godine osvojili Grigor Vitez i Tomislav Torjanac za slikovnicu "Kako živi Antuntun" u izdanju Mozaik knjige.

Za knjigu godine za djecu i mladež proglašena je knjiga autorice Sanje Pilić "Hoću biti posebnaaa" u izdanju Mozaik knjige dok je "Kiklop" za knjigu inozemnog autora godine osvojio Stieg Larsson za knjigu "Djevojka koja se igrala vatrom" nakladnika Frakture.

Knjižnu nagradu "Kiklop" za prjevod godine dobio je Mirko Tomasović za knjigu "Oslobođeni Jeruzalem" Torquata Tassa u izdanju Matice hrvatske dok je za leksikografsko djelo nagradu dobila Nives Opačić za djelo "Reci mi to kratko i jasno" nakladnika "Novog libera". Upravni odbor knjižne nagrade "Kiklop" odlučio je Kiklopa za životno djelo dodijeliti Slavku Goldsteinu, jednom od prvaka hrvatskog izdavaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 18:59