ROMAN O RASTAVLJENOJ ŽENI

Ivana Šojat dobila nagradu Fric za roman "Sama"

Dodjela godisnje knjizevne nagrade Fric u Hrvatskom drzavnom arhivu, dobitnica Ivana Šojat

 

 Nera Simic/Cropix
Opterećeni smo svetošću i mučeništvom: brak je s jedne strane prezentiran kao sveta zajednica dok je mučeništvo u nas kulturološki predstavljeno kao jedini način postizanja blaženog prava ulaska u raj

Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric, nagrađen je njezin roman "Sama".

Nova laureatkinja ujedno je i prva spisateljica koja je dobila tu nagradu koja se dodjeljuje sedmu godinu u nizu.

U spomenutom romanu kojega je prošlog proljeća objavila Naklada Ljevak Ivana Šojat tematizira pitanja osobne slobode, slobode izbora – pripovijeda o rastavljenoj ženi, bez djece, koja za svoje životne izbore ne nalazi podršku kod njoj bliskih ljudi, u njezinom okruženju.

Govoreći o romanu, u intervjuu koji je dala za Jutarnji list je komentirala:

"Ovaj roman je zapravo plod dugog, više podsvjesnog, nego svjesnog analiziranja stanja stvari unutar muško-ženskih odnosa, odnosno društvenog pogleda na spolove, njihova prava, položaj, mogućnosti kojima raspolažu u donošenju odluka i izborima. Kompleksan je to zbir činjenica, jer kompleksan je i okvir unutar kojeg egzistiramo. Opterećeni smo svetošću i mučeništvom: brak je s jedne strane prezentiran kao sveta zajednica dok je mučeništvo u nas kulturološki predstavljeno kao jedini način postizanja blaženog prava ulaska u raj. Nije to tako eksplicitno iskazano. To se poručuje kroz poruke: izdrži, stisni zube, zažmiri na jedno oko, pregrmi što ih obično, najčešće ženski, stariji članovi širih obitelji ponavljaju mlađim ženama koje trpe nasilja ili sustavne prevare svojih bračnih partnera. Važno je sačuvati brak, čak i ako se on s vremenom pretvori u zajednicu dvoje ljudi koji se duboko mrze, preziru, jedva čekaju da ono drugo umre. Osim toga, mučilo me pitanje je li se itko od partnera koji su u braku ostali "zbog djece" ikad zapitao koliko gnusnu, karikaturalnu sliku ljubavi i zajedništva šalju toj svojoj djeci zbog koje su ostali u tamnici."

image

Dodjela godisnje knjizevne nagrade Fric u Hrvatskom drzavnom arhivu

Nera Simic/Cropix

Za nagradu, koju su utemeljili dnevnik 24sata i tjednik Express konkurirale su knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u periodu od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. U ovogodišnjem finalu nagrade Fric, po izboru žirija kojim predsjeda Nataša Govedić bilo je još pet romana: "Peleov priručnik" Dragana Juraka, "Mirovanje" Dunje Matić, "Gracija od čempresa" Želimira Periša, "Brod za Issu" Roberta Perišića te "Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:07