IN MEMORIAM

IZNENADA PREMINUO BOŽIDAR ALAJBEGOVIĆ Otišao je jedan od naših najagilnijih i najpropulzivnijih književnih kritičara, autor bloga Knjiški moljac

Božidar Alajbegović
 Facebook

U Rijeci je u četvrtak 16. travnja nakon kratke i teške bolesti iznenada preminuo jedan od najagilnijih i najpropulzivnijih hrvatskih književnih kritičara Božidar Alajbegović. Javnost je o smrti obavijestila Alajbegovićeva obitelj statusom na njegovu Facebook profilu.

Božidar Alajbegović rođen je 1972. u Rijeci. Bio je diplomirani ekonomist, a od 1998. godine bavio se se književnom kritikom. Objavio je više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema, Kolo, emisija Bibliovizor 3. programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...).

Hrvatsku izdavačku scenu kao kritičar posebno je akribično pratio posljednjih nešto više od deset godina te u toj dekadi gotovo da nema važnijeg romana domaćeg ili stranog pisca o kojem Alajbegović nije pisao, pa su njegovi tekstovi uz ostalo bili i vrlo informativna kronika ovdašnjeg izdavaštva.

Svoje tekstove skupio je u nekoliko knjiga: “Utočište od riječi”, knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), “Pedeset kritika”, knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.), a za svoje kritike dobio je i uglednu nagradu “Julije Benešić”.

Bio je vrlo aktivan u virtualnom svijetu, na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene, a godinama je njegov blog Knjiški moljac - na kojem je od 2004. svakodnevno, i potpuno volonterski, objavljivao po nekoliko vijesti s književne scene - bio najažurnija platforma za informacije o novitetima u svijetu izdavaštva. Blog je dostupan na adresi https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub.

Jedno vrijeme bio je i urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:22