Ružan susret

J. K. Rowling anonimno je na forumu komentirala Harryja Pottera. Fanovi ju napali: ‘Nemaš blage veze, glupačo‘

J. K. Rowling

 Ben Stansall/Afp
‘Činilo mi se vrlo zanimljivim kako se netko tko je strastveni obožavatelj tih knjiga ponaša na način koji sam opisala kao jedan od najgorih i najglupljih ljudskih ponašanja‘

Slavna britanska književnica i autorica knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru J.K. Rowling otkrila je ružno iskustvo internetskog susreta s fanovima svojih knjiga. Početkom novoga milenija, dok je pisala četvrtu knjigu u serijalu (Harry Potter i plameni pehar), spisateljica je anonimno posjetila chatroom, piše The Independent.

"Odabrala sam neko ime koje nije imalo veze s Potterom jer me bilo strah da bi me mogli razotkriti", rekla je na podcastu The Witch Trials of J. K. Rowling.

Na chatroomu je, kaže, podijelila "vrlo blago" mišljenje o Harryju Potteru zbog kojeg su drugi korisnici verbalno nasrnuli na nju te je doslovce potjerali. Autorica je podijelila i da joj je rečeno da je "očito glupača koja ništa ne zna".

image

Izložba Harryja Pottera

Andrea Klamar-hutkova/Afp/Profimedia/Andrea Klamar-hutkova/afp/profimedia

"Napustila sam chatroom i pomislila: ‘Napisala sam tri i pol knjige u kojima je zlostavljanje velika tema od prve stranice, gdje su zlostavljanje i autoritarno ponašanje prikazani kao neke od najgorih pojava kod ljudi, a vidi što se upravo dogodilo, i to od strane ljudi koji se nazivanju velikim fanovima franšize", ispričala je te dodala:

"Mene se to nije dojmilo. Ja sam poprilično snažna osoba, no što bi bilo da je bila riječ o nekom dvanaestogodišnjem djetetu koje je uzbuđeno što je došlo u chatroom, a onda namjerno grubo kritizirano jer ne pripada? Jednostavno su izbacili nekoga samo zato što je nov. Činilo mi se vrlo zanimljivim kako se netko tko je strastveni obožavatelj tih knjiga ponaša na način koji sam opisala kao jedan od najgorih i najglupljih ljudskih ponašanja".

image

Izložba Harryja Pottera

Andrea Klamar-hutkova/Afp/Profimedia/Andrea Klamar-hutkova/afp/profimedia

Rowling je u trećoj epizodi podcasta progovorila o trolanju, dok je u prvoj epizodi govorila o vlastitim iskustvima vezanima uz obiteljsko nasilje.

Iznimno uspješna književnica s grubim riječima i odbacivanjem susreće se i danas. Dio fanova njenoga rada zbog njenih se stavova o transrodnoj ideologiji te zbog njene borbe za ženska prava okrenuo protiv autorice. Ljubitelji Pottera koji su zgroženi njenim mišljenjima pokušavaju se distancirati od žene koja je stvorila čarobni svijet koji su jednom zavoljeli. Dok se neki odlučuju u potpunosti odvojiti od svijeta Harry Pottera, drugi pokušavaju razdvojiti umjetnicu od umjetnosti, piše The New York Times.

Usprkos lavini kritika koja ju je zbog izražavanja vlastitih stavova sustigla, Rowling od svojih uvjerenja ne odustaje, piše New York Post. Nakon što joj je dio navodnih obožavatelja Pottera, zbog jednog u nizu njenih ‘kontroverznih‘ tweetova, poručio da je izgubila poštovanje fanova, Rowling je na nezadovoljstvo hrabro odgovorila:

"Jako me zabavljaju oni koji mi govore da mi se više ne dive jer ne poštujem nasilne, dvolične silovatelje. Vaše izgubljeno divljenje brižno ću pohraniti u kutiju gdje čuvam sve za što ne marim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:45