NOVA KONTROVERZA

J.K. Rowling ponovno izaziva bijes! ‘Njena knjiga poručuje: nikad ne vjerujte muškarcu u haljini‘

 Justin Tallis
U novom romanu "Troubled Blood" autorica je među svoje likove uvrstila muškarca koji se oblači u ženu, i koji ubija žene

Autorica serijala romana o čarobnjaku Harryju Potteru, slavna spisateljica J. K. Rowling (55), zbog svojih ranijih komentara ne kotira najbolje među LGBTIQ populacijom – čak je bila optužena i za transfobiju, što negira - a sada je opet na udaru jake kritike onih koji promišljaju pitanja rodnih identiteta.

Njezin upravo objavljeni novi roman "Troubled Blood", kojega je ispisala pod poznatim pseudonimom Robert Galbraith, posljednji je dio u njezinog detektivskog serijala "Strike".
U recenziji ove knjige, kritičar The Telegrapha Jake Kerridge doveo je u pitanje autoričinu odluku da među svoje likove uvrsti muškarca koji se oblači u ženu, i koji ubija žene.

"Glavninu knjige čini istraga slučaja nestanka, koja se pretvara u istragu ubojstva. Knjiga tematizira nestanak liječnice opće prakse Margot Bamborough iz 1974. godine, koju je ubio Dennis Creed, serijski ubojica transvestit", dio je recenzije.

"Čovjek se pita što će kritičari ranijeg Rowlinginog stava o trans pitanjima reći za knjigu čija je glavna moralna odlika: nikad ne vjerujte muškarcu u haljini", pita se književni kritičar.

Vijest o radnji romana na društvenim je mrežama već naišla na bijes i zabrinutost.

image
Pascal Le Segretain


Evo što piše kolumnistica britanskog Voguea, novinarka, voditeljica i transrodna aktivistkinja Paris Lees, na svom Twitter profilu: „Ne očekujem da ljudi koji nisu trans tu problematiku istinski razumiju, ali moram reći je da je depresivno živjeti dan u dan pod prijetnjom nasilja, dok vam istodobno govore da ste vi, zapravo, prijetnja."

O slučaju se oglasila i Jen Richards, transrodna spisateljica, glumica, producentica i aktivistica.

"JK Rowling u osnovi je postala Dolores Umbridge, toliko opsjednuta svojom perspektivom koja je bazirana na dubokim predrasudama, da će učiniti sve da ostane uvjerena u ispravnost vlastitih stavova, bez obzira na to kakvu štetu oni nanose", kaže Richards.

Spisateljica i aktkivistica Charlotte Clymer, bivša tajnica američke organizacije LGBTQ za građanska prava pojasnila je kontekst.

„LGBTQ organizacije su se mnogo puta ponudile da se sastanu s J. K. Rowling, i to privatno, kako bi s poštovanjem razgovarale o trans identitetima, kao i o medicinskom i znanstvenom konsenzusu oko njih, a ona je to svaki put odbila. Zapamtite to", istaknula je.

Objava romana dolazi usred spora oko ranijih autoričinih stavova spram trans prava, koji je planuo nakon njezinih komentara na jedan tekst, koji je, između ostalog, govorio i o "ljudima koji imaju menstruaciju". Rowling je odbacila takvu terminologiju, rekavši kako je pravo ime za "ljude koji imaju menstruaciju" – "žene". Kritičari navode kako Rowling time iskazuje nepoštivanje prema ženama koje nemaju menstruaciju, kao i prema transrodnim muškarcima i drugim "non-binary" pojedincima koji je imaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:46