REDATELJI U PULI

Jak filmski program pulskog sajma knjiga - Srđan Karanović, Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Dana Budisavljević

Sa(n)jam knjige u Istri

Srđan Karanović predstaviti će knjigu "Sam o sebi", koju je izdala nakladnička kuća Geopoetika i koja na Sajam stiže netom ispod čekića

28. Sa(n)jam knjige u Istri – Festival knjiga i autora koji će se održati od 25. studenog do 4. prosinca u Domu hrvatskih branitelja donosi i zanimljiv festivalski program. Ovoga puta ga na okupu drži tema Povratak, koja se ogleda i kroz "povratke" mnogih sajamskih programa, među kojima se posebno ističe Hollybook – usmjeren prema filmu. Povod tome leži u Pulskom filmskom festivalu, koji sljedeće godine u pulskoj Areni obilježava svoju 70. godišnjicu postojanja, a koju Sajam knjige upravo prvi najavljuje.

Na sajamskoj će se pozornici izmjenjivati kultni redatelji i posebni programi vezani uz film. Svoje će knjige predstaviti dvojica Arenom nagrađivanih redatelja, Srđan Karanović te Slobodan Šijan. U subotu, 3. prosinca u 20 sati održati će se okrugli stol na kojem će, osim dvojice spomenutih redatelja, sudjelovati također nagrađivani Rajko Grlić te Dana Budisavljević, a pridružit će im se i dugogodišnja direktorica Festivala, poznata figura istarske umjetničke scene, Gorka Ostojić Cvajner.

Svoje bogate pulske, ali i druge uspjehe Srđan Karanović predstavit će knjigom "Sam o sebi", koju je izdala nakladnička kuća Geopoetika i koja na Sajam stiže netom ispod čekića. Karanović, kojega mnogi pamte po nekad popularnoj TV-seriji "Grlom u jagode", Zlatnu je Arenu za režiju dobio dvaput, 1978. za film "Miris poljskog cveća" (koji mu je ujedno donio i nagradu publike na festivalu u Cannesu) te 1983. godine za film "Nešto između".

Veliku zlatnu Arenu dobio je 1980. godine za film "Petrijin venac".

Iste te godine u konkurenciji je bio i jedan od najpoznatijih jugoslavenskih filmova, "Ko to tamo peva", koji je redatelju Slobodanu Šijanu na kraju donio Brončanu Arenu. Šijana poznajemo i po ništa manje kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug", a na Sajmu će predstaviti antologiju koju je priredio i uredio – "Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja" (Filmski centar Srbije/Službeni glasnik) u kojoj uz mnoge filmske i književne veličine progovara o bogatstvu književnosti vezanoj uz film.

Na ovogodišnjem Sajmu bit će i retrospekcija filmova Piera Paola Pasolinija koja će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenog 2022. u sekciji Filmovi za sva vremena.

Uvertira je to i u novi sajamski program Storie italiane kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Salò ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove "trilogije života": Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac. Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijevog rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.

Sajam će pažnju posvetiti još jednoj obljetnici i filmskoj smotri – zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem živućem festivalu animiranog filma. Predstavljat će se njihova monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972. – 2022.)", dok će kulminacija ovog programa biti izložba plakata Animafesta i promocija knjige "Stille Reise – Minhenski dnevnik" (Srpsko narodno vijeće) redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.

I književna zvijezda ovogodišnjeg Sajma, mađarski pisac László Krasznahorkai, među filmofilima uživa poseban status. Naime, mađarski redatelj Bela Tarr već godinama svoje scenarije temelji upravo na djelima ovog autora.

Film i knjiga na ovogodišnjem Sajmu idu kao ruka pod ruku jer književnost i film jesu prirodno povezani, a to će se znatno osjetiti i u sajamskoj knjiškoj ponudi. Osim što će spomenute knjige biti ekskluzivno dostupne na sajamskim policama, ponuda će vrvjeti filmskom literaturom hrvatskih, srpskih i talijanskih nakladnika.

Filmski program na Sajmu posebno je prepoznala Arena Hospitality Group, dok je suorganizator dolazaka autora i nakladnika iz Srbije Srpsko narodno vijeće, a za knjige na talijanskom jeziku pobrinut će se tršćanska knjižara Nero su Bianco, a posredstvom Zajednice Talijana Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:44