Po Novim fosilima

Jedan dan života ‘Moje Milene‘ u stripu: dok se vozi tramvajem u rano jutro, gleda u mobitel...

Iz stripa

 Kritika h,d,p
Tekst o Mileni napisao je Jerko Mihaljević, autor stripa je Krešimir Biuk. Serijal je pokrenuo portal Kritika h,d,p,

Portal Kritika h,d,p, pokrenuo je novi zanimljiv serijal, naslovljen "Jedan dan u životu". Riječ je o nizu tekstova domaćih autora koje su pozvali da odaberu jedan lik, zamisle jedan dan u njegovu životu i ispišu ga u željenoj formi. Lik, naveli su, "može biti iz književnosti, mitologije, politike, popularne kulture, svakodnevice; može pripadati prošlosti ili sadašnjosti; biti glavni ili sporedni, muški ili ženski, sasvim različit od autora/ice ili njegov/njezin alter ego i dvojnik".

Serijal je svojom pričom otvorio Igor Rajki, koji je pisao o jednom danu u životu Tomislava Brleka, a njegova je priča popraćena fotografijama Adrijane Vidić. Nastavio ga je Jerko Mihaljević, koji je za svoju protagonisticu odabrao Milenu iz pjesme Novih fosila, a njegov je tekst popraćen stripom Krešimira Biuka.

"Jedan dan u životu tog lika može biti izmišljen ili 'stvaran', običan ili presudan. Kao urednici/e Kritike h,d,p, ovim serijalom želimo - u vremenu narcističke kulture i toliko česte zaokupljenosti samim sobom - potaknuti literarnu imaginativnost i nastanak književnosti koja govori o drugima, nepoznatim i tuđim iskustvima", kažu iz uredništva Kritike.

image

Naslovnica Milena

Kritika h,d,p

Jerko Mihaljević, copywriter i pisac koji iza sebe ima hvaljeni roman "Putar i parizer", govori nam zašto je za svoj lik odabrao baš Milenu.

- Zbog naslova. Tražio sam lik iz pop-pjesme čije je ime u njenom naslovu. Krenulo je iz interne šale s kolegom Darijem Devićem. Formula je bila 'X iz pjesme X'. Na primjer, htio sam pisati o 'Ti' iz 'Nisi me bio vrijedan ti', no urednik Kruno Lokotar me upozorio da se 'Ti' ne kvalificira za lik i da se uozbiljim, pa sam vrtio razna imena iz pjesama dok nisam došao do Milene. Poslije sam guglanjem otkrio da se o toj pjesmi i njenoj protagonistici puno već pisalo pa sam imao odakle početi - kaže Mihaljević.

image

Jerko Mihaljević

Marko Miscevic/cropix

Kakav je osjećaj pisati o liku koji je stvorio netko drugi?

- Pa, ja sam ovdje malo varao. Uzeo sam postojeće stihove i oko njih napravio novu Milenu. Ovo je doslovno - moja Milena. Bez obzira na to, mislim da je dosta zabavno pisati po zadatku. Dobiti kostur pa ga onda puniti nečim novim. Možda je to čak i lakše nego imati potpunu slobodu u stvaranju likova, manja je odgovornost - kaže Jerko.

On je svoj tekst koncipirao tako da je kao svojevrsne lajtmotive uzimao stihove iz pjesme Novih fosila, pa po njima gradio mala poglavlja svoje priče.

- Uzeo bih dva stiha iz pjesme i pokušao napisati scenu na koju bi se mogli referirati. Nakon prve dvije scene, već sam imao protagonisticu koja još možda nije imala dovršen karakter, ali je imala nekakav život i kontekst. Poslije sam je samo gradio. Nisam se opterećivao prenošenjem nečega iz pjesme, ali obje su Milene, barem se meni tako čini, ispale vrlo slične. Imaju jednaku energiju, sličnu sjetu i tihi prkos. Što, zapravo, i nije pretjerano neočekivano - govori.

Pitamo Jerka piše li neke nove stvari. - Pišem, ali to je još jako daleko od pokazive forme - kaže.

O ovom novom serijalu razgovaramo i sa stripašem Krešimirom Biukom.

- Bilo mi je interesantno raditi na ovome projektu jer sam morao nacrtati strip na samo jednoj stranici, što je zanimljiv izazov. Lijepo je kad radiš neki svoj projekt i imaš neograničen broj stranica, no zanimljivo je i stvarati u ovakvom reduciranom obliku jer priču treba ispričati u malo prostora. Izazovno je, slično onome kad radim stripove za časopise, koji zauzimaju relativno malo prostora - kaže Biuk.

Zadovoljan je izborom Milene za lik.

- Baš mi se svidio odabir, ona je legendarni lik iz legendarne pjesme - govori.

Biuk, inače, ima "stalnu gažu" u časopisu Prvi izbor, koji je namijenjen djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. - A trenutno radim i na vlastitom stripu, koji će imati stotinjak stranica. Žanrovski se radi o priči na razmeđu crnohumorne drame i horora - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:24