PREKIDA TURNEJU

Jedan od najpoznatijih svjetskih ateista Christopher Hitchens boluje od raka jednjaka

 Reuters

ZAGREB - Poznati novinar i publicist Christopher Hitchens, autor bestselera “Bog nije velik” danas je objavio da prekida turneju predstavljanja svoje autobiografije jer boluje od raka jednjaka.

- Prema savjetima mojih liječnika bit ću podvrgnut ciklusu kemoterapije. Žalim što zbog toga moram otkazati mnoge angažamene - poručio je Christopher Hitchens (61), koji je do prije sedam godina bio strastveni pušač.

Hitchens je rođen u Velikoj Britaniji, ali već dugo živi u Washingtonu. Tijekom gotovo 40-godišnje karijere proslavio se kao novinar, esejist, publicist i aktivist. Bio je kolumnist i književni kritičar uglednih medija poput The Atlantic, Vanity Fair, Slate i World Affairs.

Prije tri godine objavio je knjigu “Bog nije velik”, oštru kritiku religije koja je izazvala niz polemičnih reakcija diljem svijeta. Uz Richarda Dawkinsa, Dana Dennetta i Sama Harris pripada “četverolistu” najpoznatijih svjetskih ateista.

Nedavno se našao u središtu medijske pozornosti jer je, zajedno s Richardom Dawkinsom, osmislio plan kako da se papu Benedikta XVI. strpa u zatvor zbog zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Dvojac smatra da bi se Papu moglo uhititi tijekom njegova posjeta Velikoj Britaniji u rujnu ove godine na osnovi istih principa koji su doveli i do uhićenja preminulog čileanskog diktatora Augusta Pinocheta.

- Taj čovjek nije ni izvan ni iznad zakona. Prikrivanje silovanja djece je zločin pod bilo kojim zakonom i zahtijeva ne privatne ceremonije pokajanja i isplate financirane iz Crkve, nego pravdu i kaznu - zaključio je Hitchens koji je nedavno završio svoje memoare “Hitch-22”. U autobiografiji, koja je trebala biti promovirana u velikom stilu, Hitchens je među ostalim opisao i svoja novinarska iskustva iz Zimbabvea i Srednjeg istoka te prijateljstva s poznatim piscima poput Salmana Rushdieja i Martina Amisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:53