CORMAC MCCARTHY

Jedan od najvećih američkih živućih pisaca izdaje dva nova romana nakon 16 godina pauze

Cormac McCarthy

 Stephen Lovekin/Afp/Profimedia
Njegov roman ‘Ovo nije zemlja za starce‘ na ekran su prenijela braća Cohen

Nagrađivani američki pisac westerna i postapokaliptične literature Cormac McCarthy ove će godine, nakon šesnaestogodišnje stanke, izdati čak dva romana, izvještava The Guardian.

"The Passenger" će biti objavljen u listopadu, a "Stella Maris" izlazi samo mjesec dana nakon njega.

Radnja dvaju romana prati brata i sestru Bobbyja i Aliciju "koje proganja nasljeđe njihova oca, fizičara koji je pridonio izumu atomske bombe", prenosi The New York Times.

Ovaj autor deset romana nije izdao novi naslov od 2006. godine, iako se zna da je McCarthy 2009. godine radio na trima romanima.

"The Passanger" čitatelja uvodi u priču o roniocu Bobbyju koji tijekom 1980-ih na južnoj obali SAD-a istražuje potonule olupine aviona. Crna kutija, pilotova torba te mrtvi putnik su nestali, a Bobby se nalazi usred misteriozne istrage o padu aviona.

S druge strane, "Stella Maris" je prvi McCarthyjev roman sa ženskim protagonistom, a fokus je na Bobbyjevoj sestri Aliciji "koja je nadarena matematičarka čiji intelekt zastrašuje ljude te čije halucinacije i same postaju likovi sa svojim specifičnim glasom".

" Već pedeset godina planiram pisati o ženama. Nikad neću biti dovoljno kompetentan za to, no u nekom trenu treba pokušati", komentirao je 2009. godine McCarthy za The Wall Street Journal.

McCarthyjev izdavač Knopf je prokomentirao skori dolazak novih romana:

"Ovdje imamo dva romana možda i najvećeg američkog živućeg pisca. Kako ih objaviti da čitateljima damo vremena da iskuse svaki od njih pojedinačno, ali im pružiti i zadovoljstvo da iskuse dijalog između dvaju romana?"

McCarthy je prepoznatljiv po tmurnoj perspektivi, a romani mu često prikazuju nasilje, piše The Guardian.

"Nema života bez prolijevanja krvi. Ideja da se naša vrsta može nekako poboljšati i da svi možemo živjeti u harmoniji je vrlo opasna. Upravo oni koji su zaraženi tom idejom prvi prodaju svoju dušu i slobodu. Želja da bude tako te porobi i život ti učini besmislenim", rekao je autor kojega su neki prozvali "velikim pesimistom američke književnosti".

Osamdesetosmogodišnji McCarthy prvi je roman, pod nazivom "The Orchard Keeper" objavio još 1965. godine, a veću popularnost i renome donio mu je roman "Svi lijepi konji" ("All the Pretty Horses, 1992.). Za to je ostvarenje dobio dvije književne nagrade (National Book Award te National Book Critics Circle Award), a ekranizacija ove romantične western priče, koja je ugledala svjetlo dana osam godina kasnije, predvođena je velikim glumačkim imenima Matta Damona i Penelope Cruz.

2005. godine je objavio novi roman "Ovo nije zemlja za starce" ("No Country for Old Men"). Priča o ilegalnoj prodaji droge u teksaškoj pustinji u blizini meksičko-američke granice nakon dvije godine prenesena je na film u režiji braće Cohen.

Među glavnim ulogama našli su se Tommy Lee Jones, Josh Brolin te Javier Bardem, a film je osvojio četiri oskara (za najbolji film, režiju, prilagođeni scenarij te sporednu mušku ulogu).

Za svoj zadnji dosad objavljeni roman "Cesta" ("The Road", 2006.) primio je cijenjenu nagradu Pulitzer.

Hrvatski čitatelji su se imali prilike susresti s McCarthyjevim opusom. Naime, "Cesta" i "Krvavi Meridijan" Profilovi su naslovi, a "Sve lijepe konje" te "Ovo nije zemlja za starce" izdala je kuća V.B.Z.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:34