BANDITI

Jedan od najvećih povjesničara 20. stoljeća, Eric Hobsbawm, otkriva što bandita razlikuje od revolucionara

Eric J. Hobsbawm

 Bruni Meya/Akg-images/Profimedia/Bruni Meya/akg-images/profimedia
Hobsbawm se u knjizi pita po kakvim su kodeksima ponašanja živjeli, zašto se češće pojavljuju u seljačkim društvima...

Popularni heroji banditi obično se ne smatraju običnim kriminalcima, a Hobsbawm među njima prepoznaje tri tipa koja su se pokazala iznenađujuće univerzalnima, a to su: plemeniti razbojnik, osvetnik i hajduk, piše izdavačka kuća Ljevak o djelu "Banditi" Erica Hobsbawma. Hobsbawm se u svojoj knjizi pita po kakvim su kodeksima ponašanja živjeli, koje je bilo njihovo mjesto u gospodarstvu i politici pograničnih krajeva, što bandita razlikuje od revolucionara i zašto se češće pojavljuje u seljačkim društvima nego u industrijskim.

Za prijevod i pogovor zaslužan je Luka Pejić.

Kritika tumači sljedeće: "U svojoj slavnoj studiji Eric Hobsbawm, istinski velik povjesničar 20. stoljeća, protegnuo se kroz četiri stotine godina i četiri kontinenta da bi usporedio povijesne ličnosti s baladama, legendama i filmovima koje su nadahnule. Rezultat je blistava povijesna satira koja vrvi idejama i čudnim pričama (The Guardian).

image

knjiga ‘Banditi‘

/Ljevak

Eric Hobsbawm rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a školovao se u Beču, Berlinu, Londonu i Cambridgeu. Bio je član Britanske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti, s počasnim doktoratima u nekoliko zemalja. Do umirovljenja je predavao na Birkbeck Collegeu Sveučilišta u Londonu, a otada na Novoj školi za društvena istraživanja u New Yorku. Umro je 2012. godine. Na hrvatski jezik preveden je niz njegovih djela, poput Doba revolucije: Europa 1789. – 1848., Doba kapitala: 1848. – 1875., Nacije i nacionalizam: program, mit, stvarnost, Doba ekstrema: kratko dvadeseto stoljeće 1914. – 1991., Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće, Kako promijeniti svijet: priče o Marxu i marksizmu, Jazz scena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:25