KAMEN MUDRACA

Jedini preživjeli komplet stranica prve verzije knjige o Harryju Potteru prodan za gotovo 37.500 funti

Harry Potter i Kamen mudraca

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Komplet je prodan za gotovo dvostruko više od pretprodajne procjene od 20.000 funti...

Jedini poznati preživjeli komplet stranica prve verzije knjige JK Rowling "Harry Potter i kamen mudraca", tiskan za potrebe recenzije, prodan je za 37.500 funti nakon što je izazvao "priličan potres" na dražbi.

Nikad dosad viđeni neispravljeni papiri verzija su knjige koja je poslana prije završne lekture i sastoji se od 224 numerirane stranice na 109 listova.

Komplet je prodan za gotovo dvostruko više od pretprodajne procjene od 20.000 funti, nakon što je na frenetičnom nadmetanju pobijedio privatni kolekcionar koji je licitirao telefonom iz inozemstva.

Taj je primjerak knjige u veljači 1997. poslala Rosamund Walker, voditeljica marketinga Bloomsbury Children's Books, Fioni Waters, recenzentici dječjih knjiga.

U popratnom pismu, Walker je napisala: "Draga Fiona, Harry Potter i kamen mudraca od Joanne Rowling. Priložila sam rukopis kao što sam obećala... Bila bih vam jako zahvalna ako biste mi dali svoje komentare za citate prije objave."

Mjesec dana kasnije, Waters je odgovorila: "Jednostavno mi se svidjela ta knjiga. Postoji nešto u Harryju Potteru što me podsjeća na Charlieja Bucketa u Charlieju i tvornici čokolade."

Watersin citat korišten je kao recenzija na poleđini prvog izdanja knjige.

Clive Moss, voditelj odjela za knjige, rukopise i radove na papiru dražbovne kuće Chiswick Auctions, rekao je: "Oduševljeni smo rezultatom ovog jedinog danas poznatog preživjelog kompleta listova koji su se prvi put našli na tržištu i izazvali poprilično pomutnju".

"Očekivali smo žestoko nadmetanje, jer nude jedinstven uvid u ono što je postalo kultno djelo u povijesti književnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 08:56