STIŽU BROJNI NOVI, UZBUDLJIVI NASLOVI

Jednog dana pročitao sam jednu knjigu i život mi se promijenio

ZAGREB - Kriza u izdavaštvu rezultirala je prepolovljenim prometom u knjižarama i osjetnim padom produkcije. Bestseleri su rijetki, naklade male, knjižare pred bankrotom, a izgledi za poboljšanje situacije baš i nisu velike. Svejedno, jesen je u kalendarima izdavača diljem svijeta uvijek bilo idilično razdoblje i vrijeme ambicioznih planova. Ni ova godina čini se neće biti izuzetak pa izdavači najavljuju kapitalna izdanja, brojne potencijalne strane hitove, ali i nova prozna i publicistička djela domaćih autora. Objavljujemo izbor novih naslova koji bi trebali biti objavljeni do kraja godine. Objavljujemo novih naslova.

Novi prijevodi dragih stranaca

Orhan Pamuk, Cormac McCarthy, Haruki Murakami, Amos Oz, Günter Grass - samo su neka od zvučnih imena čije bismo nove prijevode trebali dobiti u idućim mjesecima. Profil izdaje “Krvavi meridijan”, epski roman o nasilju i izopačenosti, koji podriva konvencije o mitologiji Divljeg zapada i slovi za remek-djelo McCarthyja, dok je u planu Frakture roman “Rimovanje života i smrti”. Protagonist tog romana Amosa Oza je neimenovani romanopisac u 40- ima koji se priprema za književnu večer organiziranu u njegovu čast.

Naklada Ljevak trebala bi izdati “Moj život kao velika laž” Petera Careyja - priču o urednici koja dobiva rukopis u kojem prepoznaje djelo genija, ali mora otkriti tko je genij. “Jednog dana pročitao sam jednu knjigu i čitav život mi se promijenio”, tako otprilike počinje roman nobelovca Orhana Pamuka “Novi život”.

Priča o junaku koji se pod dojmom knjige zaljubljuje, prekida studij, napušta Istanbul i kreće na putovanje autobusom bila je jedna od najprodavanijih knjiga u Turskoj.

Izdaje je Vuković i Runjić, koji objavljuju Murakamijev “Ljetopis Ptice Navijalice”. “Kutija” je naslov drugog nastavka autobiografskih zapisa Güntera Grassa, a radi se o svojevrsnom literarnom eksperimentu u kojem je njemački pisac kroz glasove svoje djece pokušao napraviti svjedočanstvo o jednom razdoblju.

Kapitalci koji se ne propuštaju

Drugi nastavak klasika 20. stoljeća “Čovjeka bez osobina” Roberta Musila uskoro će biti objavljen u izdanju Frakture, a njihov adut iz ove kategorije je “Život i sudbina” Vasilija Grossmana, baš kao i “Institut za popravljanje satova” Ahmeda Hamdije Tanpinara, koji se smatra ocem moderne turske književnosti.

Šareni dućan, pak, izdaje novi prijevod Kafkinog “Zamka” koji će se po novome zvati “Dvorac”, a Disput “Babettinu gozbu”, najbolji roman danske spisateljice Karen Blixen. Nove prijevode W. G. Sebalda “Vrtoglavica” i Vladimira Nabokova “Blijeda vatra” i “Lužinova obrana” izdat će Vuković i Runjić, “Queer” W. Burroughsa - Ljevak, a “Crvenu travu” Borisa Viana i “Ispario” Georgesa Pereca - Meandar.

Publicistika za svačiji ukus

“Socijalna povijest medija: od Gutenberga do Interneta” slovi za najbolju povijest medija ikad napisanu, a njezini su autori povjesničari Peter Burke i Asa Briggs. Prijevod objavljuje Naklada Pelago. Iz uvjetno rečeno područja publicistike izdvajamo i Algoritmove planirane naslove, “Zlo putuje zemljom” sjajnog britanskog povjesničara Tonyja Judta koji je preminuo prošle godine te “Smrt liberala” američkog buntovnika Chrisa Hegdesa.

Čekaju nas i novi naslovi Fareeda Zakarije te Slavoja Žižeka “Živjeti na kraju vremena” (Fraktura). Zanimljiva bi mogla biti i naslov Naklade Oceanmore “Šest tajkuna” Wyn Derbyshire o bogatašima iz prvobitne akumulacije kapitala, a važan prijevod je “Autobiografija” Johna Stuarta Milla - memoari glasovitog političkog mislioca koje su u planu Disputa. Naravno, brojni izdavači planiraju naslove iz područja self-helpa, primijenjene psihologije, filozofije i inih grana.

Jesenski i Turk objavljuje prijevod znanstvene monografije sociologa Siniše Maleševića, “Sociologija rata i nasilja”, a V.B.Z novo dopunjeno izdanje Matvejevićevih “Razgovora s Krležom”, uz koje će ići i fonografski zapisi. Matica hrvatska, pak, izlazi s dopunjenim izdanjem Književnog leksikona te “Kritike relativizma ukusa” našeg uglednog teoretičara Milivoja Solara.

U programu biblioteke Sa zrnom soli, pak, Novog libera izlaze knjiga poznatog novinara Milana Gavrovića “Čovjek iz Krležine mape” o sudbini dr. Đure Vranešića u čijem je zagrebačkom sanotoriju Krleža proveo dobar dio Drugog svjetskog rata, te zbirka tekstova Slavka i Ive Goldsteina pod naslovom “Jasenovac i Bleiburg nisu isto”. Novi liber objavljuje i opsežnu knjigu Ive Goldsteina “Zagreb 1941. -1945.”

Hit kolonu predvode krimići

Fantastika, krimići, ljubići, distopijski, postapokaliptični, ali i povijesni trileri - neka su od žanrovskih područja kojima će se pokušati doprijeti do većeg broja čitatelja. Algoritam tako objavljuje čak tri knjige neprikosnovenog kralja žanra Stephena Kinga: “Revolveraš”, “Duma Key” i “Mrkli mrak bez zvijezda”, ali i “Ples zmajeva” Georgea R. R. Martina, peti nastavak serijala “Pjesme leda i vatre”.

Lumen ide s novim nastavkom serijala o pustolovinama Okse Pollock, djevojčice s posebnim moćima . Očekuju nas novi Monaldi i Sorti, Carlos Zafon, Trueba, novi skandinavski autori kao što je Torsten Pettersson, ali i “Prijelaz” (Lumen), prvi roman trilogije Justina Cronina koji je, prije objave romana, inskasirao pet milijuna dolara na prijevodima i pravima za film. Interes bi mogao izazvati i roman “Kad lišće pada” zbog serije koja upravo ide na malim ekranima. Riječ je o ekranizaciji romana iz 1939. poznatog turskog pisca Ressata Nurija Güntekina čiji prijevod objavljuje V.B.Z.

Manje poznati favoriti iz sjene

Radničkoj klasa koju je uništio Berlusconi - tema je debitanskog romana “Čelična mladost” Silvije Avallone , finalistice nagrade Stregi. Tu je i novi prijevod Rawija Hagea “Žohar” o životu imigranata koji žive u getoiziranim predgrađima zapadnih metropola. Standardno, očekuju nas prijvodi laureata svjetskih književnih prizanja kao što su Pulizerom nagrađeni romani Junota Diaza i Jennifer Egan.

Izlazi i nagrađivani dokumentarni roman “U sjenci zločina” Helen Henschen o petrostrukom ubojstvu u moćnoj obitelji Von Sydow 1932.. Ubojica je bio spisateljičin ujak.

Berba domaćih i pisaca iz regije

U idućih nekoliko mjeseci izlaze novi romani Ede Popovića, Zorana Ferića, Josipa Mlakića, Ivice Đikića, Damira Miloša, Milane Vuković Runjić, Miroslava Kirina, Davora Špišića... Debitantski roman planira izdati i Vjekoslava Huljić, a novi roman - “Kepec” planira i Ivan Aralica. Nove zbirke objavljuju Predrag Lucić i Aleksandar Stanković.

Od uglednih autora iz regije treba obratiti pažnju na autobiografiju Abdulaha Sidrana u izdanju Naklade Ljevak te zbirku eseja “Za njima smo išli pjevajući” Ivana Čolovića, beogradskog antropologa i urednika kultne Biblioteke XX vek, koju će izdati Pelago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:34