Slavni pisac

Jo Nesbø u svibnju stiže u Hrvatsku. Predstavit će knjigu ‘Stručnjak za ljubomoru...‘ te planinariti

Jo Nesbo

 Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia
Norveški pisac, glazbenik i bivši broker, poznat po nizu romana o detektivu Harryju Holeu

Poznati norveški pisac krimića Jo Nesbø čiji su romani prevedeni na više od 50 jezika ponovno dolazi u Hrvatsku. Gostovat će u Splitu i Zagrebu 5 i 7. svibnja, a sa svojim će obožavateljima pričati o dosadašnjem radu pa tako i posljednje dvije knjige izdane prošle godine- 'Stručnjak za ljubomoru i druge priče' i 'Otok štakora i druge priče'.. Promocije će se odvijati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 18 sati, a organizator je izdavačka kuća Fokus. Kako napominju, ulaz za posjetitelje moguć je samo uz online rezervaciju, a broj mjesta je ograničen.

Svjetski poznati pisac trilera Hrvatsku je posjetio i 2018. godine - u Zadru i Zagrebu predstavio je svoju verziju poznatog Shakespearovog djela 'Macbeth'. Djelo je nastalo kao dio projekta Hogarth Shakespeare koji je zamišljen da osam slavnih pisaca preradi djela engleskog velikana u čast 400. obljetnice njegove smrti. S obzirom na to da je Jo Nesbø poznat po krimićima ne čudi da je njegova inačica 'Macbetha' upravo napeti triler koji je prožet ubojstvima i korupcijom u Glasgowu sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Međutim, nije slučajno da Nesbø voli boraviti u Hrvatskoj jer je nekoliko puta ljetovao u Zadru, a kao strastveni penjač posjetio je i Nacionalni park Paklenicu. Tako se i četvrti Nesbøov roman 'Spasitelj' naziva svojevrsnim "hrvatskim romanom" jer je radnja smještena u Zagrebu gdje poznati detektiv Harry Hole pokušava pronaći trag kako bi razriješio zločin u Oslu. Trag ga vodi do opsade Vukovara u vrijeme Domovinskog rata, a ideju za 'Spasitelja' dobio je devedesetih godina kada je prilikom posjeta Vukovaru gledao amaterske slike iz vukovarske bolnice.

Jo Nesbø norveški je pisac, glazbenik i bivši broker, poznat po nizu romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne književne nagrade pa tako i prestižnu norvešku nagradu 'Riverton' (2019.) koja se dodjeljuje jednom godišnje za najbolju krimi-priču. Prvi njegov roman preveden na hrvatski, Crvendać proglašen je 2004. godine najboljim norveškim krimi-romanom svih vremena. (Lara Anić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 18:38