HDP

Jonathan Franzen i književnost na Facebooku na novom portalu za književnu kritiku

 Press
Portal je Hrvatsko društvo pisaca pokrenulo sa željom da se afirmira kritički govor o književnosti i kulturi

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokrenulo je novi portal Kritika h,d,p, specijaliziran za književnost, kritiku i srodne kulturno-umjetničke teme. Pokrenut je, kažu u HDP-u, sa željom da se afirmira kritički govor o književnosti i kulturi te pridonese boljoj vidljivosti tema vezanih uz knjigu, spisateljski rad, čitanje i interpretaciju književnosti.

Glavna urednica portala Kritika h, d, p, je Katarina Luketić, a redakciju čine Kruno Lokotar, Mija Pavliša, Jagna Pogačnik, Boris Postnikov i Marko Pogačar. Ovih dana na Kritika h,d,p objavljeno je više zanimljivih članaka. Među ostalim, prvi dio eseja Katarine Luketić "Između poetike i politike" o predodžbama o "balkanskoj književnosti" koji je objavljen na engleskome na mreži europskih kulturnih časopisa Eurozine u povodu ovogodišnjih inozemnih prijevoda romana "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević i "Područje bez signala" Roberta Perišića. Uz ostalo na portalu je objavljen i esej Jonathana Franzena o prijateljstvu, u književnosti i izvan nje, iz knjige "Kraj kraja zemlje", čiji će se prijevod pojaviti ove godine u izdanju zagrebačkog VBZ-a.

Marko Pogačar piše o novoj zbirci pjesama Monike Herceg "Vježbanje ljubavi", Jagna Pogačnik o knjizi "Ovo vrijeme sada" Semezdina Mehmedinovića, a Davor Ivankovac piše o književnosti na društvenim mrežama, posebice na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:02