Kvadratura

Josip Novaković: Nakon duge korona-pauze u Zagrebu i Koprivnici predstavlja tri nove knjige

Josip Novaković je emigrirao u Ameriku davnih sedamdesetih, tamo se školovao i piše na engleskom, tako da su sve njegove u nas objavljene knjige, njih desetak - prijevodi, iako Josip govori ”normalno” hrvatski

 Ivan Posavec/
U SAD-u mu uskoro izlazi roman "Rubble of Rubles" koji se događa u Rusiji tijekom rata s Gruzijom

Josip Novaković zadnji je put bio u Hrvatskoj u kolovozu 2019. Dobio je Fulbrightovu stipendiju koja mu je omogućila da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održi skraćeni tečaj kreativnog pisanja, svoju specijalnost. To je predavao širom svijeta, od Sjedinjenih Država, preko europskih zemalja, Rusije, Izraela i tako dalje, sve do Sveučilišta Concordia u Montrealu, gdje kao profesor i predavač živi zadnjih desetak godina. Za tog zadnjeg boravka u Zagrebu dogovarao je s nizom nakladnika objavljivanje svojih priča i eseja. I evo, sada će, s koronazakašnjenjem, u Zagrebu i Koprivnici u tri dana zaredom promovirati u međuvremenu objavljena tri naslova.

U zagrebačkoj knjižari Matice hrvatske u utorak 7. lipnja u 13 sati Josip će promovirati knjigu "Truplo puno meda", u srijedu će u 18 sati u restoranu Centro, Galleria Business Center, na Iblerovu trgu promovirati zbirku književnih portreta. Ljudi, a u četvrtak ide u Koprivnicu. Tamo će, u Narodnom sveučilištu, u 17 sati u sklopu predavanja o hrvatskoj iseljeničkoj književnosti predstaviti i svoju vrlo intimnu zbirku priča "Tri smrti i devet života" u izdanju lokalne izdavačke kuće Artikulacija, agilnog Marka Gregura.

Josip je emigrirao u Ameriku davnih sedamdesetih, tamo se školovao i piše na engleskom, tako da su sve njegove u nas objavljene knjige, njih desetak - prijevodi, iako Josip govori "normalno" hrvatski. Ne voli kad ga pitaju "čiji je pisac", hrvatski, američki, ili pak kanadski. "Svaki put na to pitanje odgovaram drugačije. Pisanje nije nacionalna djelatnost, priče nude same sebe, u međuprostoru, između nacija, one su antipolitika. Svaki pošteni pisac bori se protiv svih nacija, pa i svoje." Uostalom, i do finala nagrade Booker je prije desetak godina došao na prijedlog pisaca iz LA-a i Obale slonove kosti, zato i nije čudo da misli, "da je strogo nacionalno opredjeljenje na neki način izdaja samoga sebe."

U Americi mu uskoro izlazi roman "Rubble of Rubles", koji se događa u Rusiji, tijekom rata s Gruzijom, a ovom prilikom doveo je u Hrvatsku i svoju djecu, Joa i Evu kojima pokazuje "old country".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:51