Glazbene anegdote

Kako je Keith Richards pošmrkao svog oca, a o čemu zapravo govori Azrina pjesma ‘Balkan‘

Keith Richards + Steve Jordan - Rolling Stones

 Babiradpicture/andyknoth/Sipa Press/Profimedia/Babiradpicture/andyknoth/Sipa Press/Profimedia
Knjigu ‘1001 najluđi svjetski i ex-yu rock biser‘, zbirku najzanimljivijih i najvažnijih anegdota te bizarnosti iz svijeta glazbe izdao je Rockmar

Rockmark predstavlja novo izdanje, 1001 najluđi svjetski i ex-yu rock biser, zbirku najzanimljivijih i najvažnijih kratkih anegdota, rekorda, bizarnosti i kontroverzi iz svijeta glazbe.

Autor Josip Dujmović, glazbeni novinar i publicist, više od desetljeća prikupljao je materijal za, kako sam kaže, "jednu zabavnu, neobaveznu, opuštajuću i jedinstvenu knjigu luckastih čuda i biranih sitnica." Kroz 19 poglavlja na više od 330 stranica, kratke pričice donose sve o raznim bizarnim crticama koje prate glazbenike i njihove uratke, pa tako možete doznati istinite priče iza pojedinih pjesama, (ne)zgodama iz života, pročitati o brojnim rekordima i uživati u slavnim izjavama velikih zvijezda.

Kako je Keith Richards pošmrkao svog oca, tko ima najskuplje gitare, koji bend ima čak 15 članova iste obitelji, kako glasi puni naziv najdužeg albuma na svijetu, kako su Lynyrd Skynyrd dobili ime, tko je u jednom danu svirao na tri različita kontinenta, tko je uz pomoć tenka vratio posuđenu gitaru... Uz pričice sa svjetske scene, posebnost knjige leži u pričama s ex-yu scene: tko je imao prvi CD na domaćem tržištu, a tko prvi dvostruki album; o čemu govori pjesma Balkan Azre, koju je pjesmu Oliver Dragojević snimio s Bijelim dugmetom...

image

"1001 najluđi svjetski i ex-you rock biser"

/Rockmark

"1001 biser namijenjen je puno većoj i univerzalnijoj publici, a ne samo ljubiteljima rocka i čak općenito glazbe. Jednostavno, priče su za zabavu, za čuđenje i za prepričavanje u društvu", kaže Dujmović, a s njim će se složiti i rock glazbenik, diskograf i publicist Siniša Škarica: "Nisam siguran jeste li sve ovo željeli znati, ali sam siguran da ćete čitajući ove retke puno toga saznati i usput se dobro zabaviti, često s osmijehom od uha do uha."

Knjiga je obogaćena brojnim glazbenim karikaturama autorica i autora iz Zagreba, Splita, Sarajeva, Zenice, Beograda i Skoplja.

"Bravo! Originalna ideja za super knjigu", pohvalio je zamisao Rambo Amadeus. "Zabavno i neobično, a u isto vrijeme vrlo vrijedan dokument kako za starije tako i za nove generacije", smatra Dino Šaran iz Letu štuke.

U čitanju je uživao i Petar Janjatović, rock novinar i publicist: "Ovo je blesavi skup bizarnih, duhovitih, nastranih, ali i povijesno važnih događaja. Hrpa zabavnog znanja. Ova knjiga je kao papirnati fliper 21. stoljeća. Svijetli i tilta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 09:57