Z. SHALEV OTVORILA SAJAM U PULI

Kako je književnost na filmu dobila novi život

 Sebelić/CROPIX
U Pulu stiže Rajko Grlić, Dušan Makavejev, Vinko Brešan, Goran Marković...

PULA - Čast mi je biti dijelom Sajma knjige u Istri, koji za temu ima kombinaciju najatraktivnijih lica stvarnosti književnost i kazalište snova, koje nazivamo filmom.

Rekordne brojke

Želim svima nama uspješan sajam - tim je riječima 16. sajam knjige u Istri u petak otvorila izraelska književnica Zeruya Shalev, autorica bestselera “Ljubavi život”, “Muž i žena” i “Kasna obitelj”.

Na ovogodišnjem Sajmu koji traje do 12. prosinca bit će rekordnih 109 događaja i 155 sudionika, te 225 izdavača koji će u Domu hrvatskih branitelja izložiti gotovo 22 tisuće naslova.

Na otvaranju je govorila i poznata njemačka glumica i redateljica Maria Schrader, koja je prema romanu Zeruye Shalev režirala film “Ljubavni život” u kojem jednu od glavnih uloga igra Rade Šerbedžija, a koji je u sklopu sajma prikazan u pulskom kinu Valli. Upravo njih dvije zajedno kao autorice simboliziraju osnovnu nit teme Sajma Knjiga i film.

Sajam knjige u Istri i ove će godine ugostiti mnoga znana književna, ali i fimska imena, pa će tako gosti biti i Rajko Grlić, Dušan Makavejev, Goran Marković, Vinko Brešan, Bogdan Diklić, ali i bugarski hit maker Alek Popov, slovenski književnik i redatelj Goran Vojnović, književnici Ivan Aralica, Ivo Brešan, i oni mlađe generacije Ante Tomić, Damir Karakaš, Miljenko Jergović, Jurica Pavičić i mnogi drugi.

Okrugli stol

Posebna gošća sajma bit će i Barbara Jones, jedna od osnivačica američkog pokreta Privacy Revolution, koja će govoriti na okruglom stolu o zaštiti privatnosti “Ja nisam otvorena knjiga”.

U sljedeću subotu dodijeliti će se godišnje knjižne nagrade Kiklop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:42