PREDSJEDNIK UDRUGE PISACA

Kako je nakon godinu dana polemika Petković podnio ostavku

 Neja Markičević / CROPIX

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog društva pisaca (HDP) Nikola Petković jučer je, nakon sedam godina obnašanja te dužnosti, podnio neopozivu ostavku. Odluku je, tvrdi u pismu koje je objavljeno na službenim stranicama Društva, donio nakon gotovo godinu dana razmišljanja.

“Razlozi za nju su uglavnom privatni i tiču se moje iscrpljenosti koja je rezultirala narušenim zdravljem. Kao što sam to već naveo i u javnim i u privatnim obraćanjima, interesi društva bili su mi uvijek ispred osobnih”, ističe Petković, čiji je mandat trebao trajati do travnja iduće godine. No, ostanak na toj funkciji, smatra, bio bi kontraproduktivan, jer se s obzirom na trenutne okolnosti društvu više ne može posvetiti kao do sada.

Izborna skupština

Upravni odbor i Predsjedništvo prihvatili su njegovu ostavku. Objavili su kako je Petković svoj posao obavljao profesionalno, odgovorno i predano, imajući na umu da zastupa tristotinjak pisaca različitih poetika, ali i stajališta i svjetonazora. Za njegovu privremenu nasljednicu, do izborne skupštine, imenovali su glavnu tajnicu Društva Anu Brnardić Oproiu.

Ne zna se točan datum sjednice, kaže nam član Upravnog odbora Kruno Lokotar, no trebala bi biti, nagađa, u roku od mjesec dana.

- Na toj ćemo sjednici birati i nove članove Upravnog odbora. Iako i nama mandat traje još godinu dana, zaključili smo da je najjeftinije da članovi sada glasaju za sve skupa, a ne da dolaze na skupštinu sad i onda opet za godinu dana. To je preskupo - kaže Lokotar.

O deklaraciji

Da se nešto događa u Društvu pisaca moglo se primijetiti prije gotovo godinu dana. Naime, znatan dio članova, među kojima i vrlo istaknuti pisci, potpisao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja je imala veliki odjek u javnosti i izazvala brojne ideološke reakcije. Predsjednik Petković nije potpisao Deklaraciju, već je u jednom od časopisa Društva pisaca objavio tekst “Bilješke uz Deklaraciju o zajedničkom jeziku”, u kojem je, među ostalim, naveo kako je ona stihijski i na brzinu sastavljena, te da ju je potpisala zapravo “grupa građana među kojima je nekolicina lingvista”.

Nakon toga je novinar tjednika Novosti Jerko Bakotin u tekstu “Petković ili o kenjaži” predsjednika HDP-a nazvao “kukavicom, falsifikatorom i zadomnim uguznikom”. Prije dva mjeseca doznalo se da je Petković tužio novinara, na što je nekoliko istaknutih članova najavilo izlazak iz društva. Oni su u svojim javnim istupima navodili kako je neprihvatljivo da on na legitimnu novinsku kritiku odgovara privatnom tužbom. Na kraju su se, kako je objavljeno, odvjetnici dogovorili i tužba je povučena. Baš kad se činilo da je nastupilo zatišje, Petković je podnio ostavku, “iz privatnih razloga”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:11