RASPRAVA O PRIJEDLOGU NOVOG PRAVOPISA

Kako u kratkom roku uskladiti novi standard za udžbenike s pravopisom

 Marin Tironi / CROPIX

Tjedan dana prije kraja javne rasprave o prijedlogu novog Pravopisa koji je izradio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje održan je okrugli stol u organizaciji Hrvatskog pedagoško- književnog zbora.

Brojne kritike

Nevio Šetić, ravnatelj HPKZ-a, istaknuo je značaj normiranja hrvatskoga jezika i njegovog pravopisa kao i potrebu da se oko ovog pitanja postigne konsenzus.

Šetić je naglasio i važnost da se novi pravopis uskladi s novim Udžbeničkim standardom te činjenicu da brojne kritike dolaze zbog prekratkog roka koji je dan za usklađivanje novog pravopisa i udžbenika. Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik Željko Jozić podsjetio je da je od 1971. i zabrane Hrvatskoga pravopisa Babića, Finke i Moguša, pitanje pravopisa postalo jedno od najvažnijih pitanja hrvatskoga jezika.

- Rješavanju pravopisnog problema pristupili smo s velikim poštovanjem prema hrvatskoj pravopisnoj tradiciji - rekao je Jozić.

Doprinos medija

Dodao je da su u izradi novog pravopisa veliku pozornost obratili i na hrvatske medije i književnost, a da je upravo to načelo do sada dobilo najviše kritika struke. Iako mnogi doprinos medija u uspostavljanju hrvatskoga pravopisa ne smatraju važnim, Jozić je istaknuo da su upravo mediji nositelji hrvatske jezične politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:44