Never

Ken Follett, po čijem romanu Mimica snimio seriju ‘Stupovi zemlje‘ ima novu knjigu

Pisac Ken Follett

 Pacific Press/Ddp Usa/Profimedia
Kao inspiracija poslužio mu je 1. svjetski rat. Postavio je pitanja: Može li se dogoditi da se rat ponovi? Kako bi reagirali moćnici?

Velški autor trilera i povijesnih knjiga Ken Follett ima novu knjigu.

Naime, Follett je pisac po čijim su romanima snimani filmovi i serije, kao što su Stupovi zemlje (ekranizirao ih je Sergio Mimica-Gezzan, sin Vatroslava Mimice), potom Eye of the Needle s Donaldom Sutherlandom, te The Third Twin, za koji su prava prodana po tada rekordnoj cijeni. Prodao je više od 170 milijuna primjeraka knjiga, a njegovi su naslovi redovito na popisima bestselera. Njegov novi triler Never izašao je na tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama te Velikoj Britaniji.

Neki su protagonisti knjige kako se najavljuje: dvoje agenta koja se, uslijed akcije protiv trgovine drogom, zaljubljuju u Sahari, udovica koja se uz pomoć misterioznog muškarca bori protiv trgovaca ljudima, kineski vladin dužnosnik koji se suprotstavlja starom komunističkom režimu jer ima novu viziju za svoju zemlju, prva američka predsjednica koja pokušava pobijediti u ratu protiv terorizma te trgovine ilegalnim oružjem i to sve dok nastoji strateški nadvladati političkog protivnika.

Renomirani pisac otkriva da mu je kao inspiracija poslužio Prvi svjetski rat. Kaže da si je postavio pitanje: Bi li se tako nešto moglo ponoviti? Zatim je uslijedilo i pitanje kojim počinje svako njegovo spisateljsko putovanje: Mogu li o tome napisati priču?

Tu je inspiraciju stavio u kontekst aktualnih događanja i sadašnjeg trenutka, za koji kaže da obiluje opasnim situacijama.

Posebno ga je zaintrigiralo kako bi današnji moćnici i vođe postupili da su suočeni s potencijalnim svjetskim ratom. Bi li znali naći mirno rješenje i spriječiti rat? Promišljanje ga je dovelo do spoznaje da diplomacija smanjuje tenzije i umanjuje probleme, a ponos i agresija probleme pretvaraju u krizu. Ta je spoznaja postala okosnica njegove knjige, a knjigu su u potpunosti oživili snažni te inteligentni likovi koji daju sve od sebe da spriječe rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:12