DANSKI KOLONIJALIZAM

KIM LEINE: PROROCI FJORDA VJEČNOST Autor svjetski popularnog romana o okrutnom životu na Grenlandu gostuje u Zagrebu

Kim Leine
 

Kim Leine, jedan je od najznačajnijih suvremenih danskih autora međunarodnog uspjeha, promovirat će u Zagrebu (utorak 18. prosinca u 19 sati u kinu Europa u dvorani Müller) hrvatsko izdanje svoje knjige 'Proroci fjorda Vječnost'.

Radi se o epskom romanu o sudaru kultura i njegovim tragičnim posljedicama, za koji je osvojio Nordijsku nagradu za književnost i Dansku književnu nagradu, te je preveden na dvadesetak jezika i samo u Danskoj prodan u više od 100.000 primjeraka.

Kim Leine (1961., Seljord) je na književnoj sceni debitirao 2007. autobiografskim romanom Kalak, potresnom pričom o ovisnosti, zlostavljanju i životu na okrutnom Grenlandu. Nakon uspješnog prvijenca objavio je roman Tunu 2009., a 2012. godine objavio je jedno od najboljih recentnih danskih literarnih ostvarenja, povijesni roman Proroci fjorda Vječnost.

O čemu se u romanu radi? Mortena Falcka upoznajemo 1792. godine, u trenutku kada iz malog norveškog mjesta dolazi u Kopenhagen na studij teologije. Opčinjen podražajima velegrada, upušta se u istraživanje sebe samoga, kako naukom tako i čulima. Iako iskonski privučen medicinom, točnije patologijom, vjerski studij ipak završava i nakani se porinuti u misionarski rad u danskoj koloniji na Grenlandu. Taj daleki i okrutni prostor koji samoprozvani civilizirani Europljani žele osvojiti, pokazati će se tvrdim orahom za Mortenovu dušu. Dio Inuita već je prozreo danske namjere pod velom kršćanstva, pa se odcijepio od kraljevstva i osnovao vlastitu religiju na međi šamanizma i biblijskih učenja, a Morten će kroz plejadu fantazmagoričnih i brutalnih događaja uvidjeti da se suština zapravo krije daleko od okrilja Crkve.

Kako stoji u najavi Hena com, nakladnika hrvatskog izdanja, čitatelji koji se late ove suvremene sage neće nikada više istim očima gledati Grenland, ali ni čovjeka.

U četvrtak 20. prosinca u 19 sati Kim Leine gostuje na tribini Autor protiv autora u Kulturnom centru Mesnička.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:16