ALEX SCHULMAN

Knjiga voditelja najpoznatijeg švedskog podcasta: o odnosima u obitelji koji nalikuju hodu po minskom polju

Alex Schulman

 Viktor Fremling
Roman je preveden na 33 jezika, a sada je u izdanju Profila stigao i u Hrvatsku u prijevodu Antonije Handabake

Švedski pisac Alex Schulman izgradio je uspješnu karijeru kao novinar, bloger, televizijski i radijski voditelj, producirao je i nekoliko kazališnih predstava, a punih deset godina vodi najpopularniji švedski podcast Alex &Sigge. Svojom petom knjigom, i prvim romanom, "Braća", Schulman je debitirao na međunarodnoj sceni uz iznimne pohvale kritike diljem svijeta. Roman je preveden na 33 jezika, a sada je u izdanju Profila stigao i u Hrvatsku u prijevodu Antonije Handabake.

Trojica su se braće vratila u kućicu kraj jezera nakon majčine smrti. Došli su na mjesto gdje su kao djeca provodili ljetne praznike s roditeljima, no nakon kobnog događaja njihovi životi nikad više nisu bili isti.

Što se točno dogodilo tog ljeta kada su se borili za tatinu naklonost i majčinu ljubav u domu koji je ponekad nalikovao na minsko polje? Što im se to dogodilo? Ranjeni, preživjeli?

Izuzetno hvaljen prozni prvijenac Alexa Schulmana govori o disfunkcionalnoj obitelji, složenim bratskim odnosima, krivnji, tajnama iz prošlosti i sjećanju.

Priča posve neočekivana raspleta Schulmanu je osigurala epitet jednog od najzanimljivijih suvremenih švedskih pisaca.

image

Alex Schulman, "Braća"

Profil

"Prvijenac Alexa Schulmana blista. Posljednji obrat doslovno tjera čitatelja da počne čitati ispočetka. Jedinstveno", ocijenio je francuski Le Figaro Magazine, a pun hvale za Schulmanov roman bio je i Fredrik Backman, švedski kolumnist i pisac, koji je o ovome romanu napisao: "Briljantno, uznemirujuće i nezaboravno."

Alex Schulman rođen je 1976. u okrugu Skåne na jugu Švedske, a odrastao je u Stockholmu.

Svoju prvu knjigu "Skyndaattälska" ("Žuri s ljubavlju") objavio je 2009,a posvetio ju je pokojnom ocu, novinaru i televizijskom producentu Allanu Schulmanu. Drugu knjigu "Biti s njom", koja govori o njegovoj supruzi, objavljuje 2011. godine. Njegova treća knjiga" Glöm mig" ("Zaboravi me") govori o odnosu s majkom alkoholičarkom, a u Švedskoj je bila knjiga godine 2017.

U studenom 2018. objavljena je Schulmanova četvrta knjiga "Brännalla mina brev" ("Spali sva moja pisma") koja je dobila jednoglasnu pohvalu čitatelja i kritike. Knjiga je provela pet uzastopnih tjedana na prestižnoj ljestvici kritičara u najvećim švedskim dnevnim novinama Dagens Nyheter, a upravo se prema knjizi snima film čiji je izlazak predviđen ove godine.

Roman "Braća" ("Överlevarna") objavljen je 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:52