ANNA BAAR

Književnici rodom iz Hrvatske dodijeljena najvažnija austrijska nagrada na području kulture. ‘Njezini tekstovi silaze u kafkijanski ponor‘

Anna Baar

 Gert Eggenberger/Apa/Afp
Anna Baar je rođena 1973. godine u Zagrebu i odrasla je u Austriji u dvojezičnoj obitelji, prvo je studirala medicinu

Književnici Anni Baar dodijeljena je Velika državna nagrada, važna austrijska nagrada da području kulture.

Baar je rođena 1973. godine u Zagrebu i odrasla je u Beču i Klagenfurtu u dvojezičnoj obitelji. Prvo je studirala medicinu, no ubrzo je odustala te dobila diplomu na studijima slavistike, novinarstva, teatrologije. 2008. godine je doktorirala .

2015. godine objavila je roman prvijenac "Die Farbe des Granatapfels", a dvije godine kasnije je osvojila nagradu Theodor Körner za roman "Als ob sie träumend gingen". Njen najnoviji roman "Nil" objavljen je prošle godine.

"Anna Baar vjeruje u snagu književnosti. Ona je autorica koja nas suočava s nerazumnim zahtjevima istine i koja zna dati glas onima koje se ne čuje", rekla je o dobitnici nagrade državna tajnica Mayer.

"Njeni su tekstovi poput glazbenog djela, ispunjeni jezičnom ljepotom. Uvijek iznova silaze u opresivni kafkijanski mračni ponor te na neobičan način govore o odnosu stvarnosti i fikcije", poručili su oni koji su joj dodjelili nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 09:06