U PONEDJELJAK

Konkurencija za Booker: Priča o čovjeku koji gradi bunker za apokalipsu, o ženi koja pomaže nesretnom bratu...

 Paul Lynch, Chetna Maroo, Jonathan Escoffery, Sarah Bernstein, Paul Murray i Paul Harding, London

 Matt Crossick/Pa Images/Profimedia/Matt Crossick/pa Images/profimedia
U užem je izboru za prestižnu nagradu knjiga, a pobjednik će se znati u ponedjeljak

Umjesto da se suoči s propadanjem nekoć lukrativnog posla, Dickie dane provodi u šumi gradeći bunker za apokalipsu. Njegova frustrirana supruga Imelda prodaje nakit na eBayju te izbjegava pažnju brbljavog stočara Big Mikea. Njihova kći, tinejdžerica Cass, koja je prije bila među najboljim učenicima, ususret ispitima se opija. Dvanaestogodišnji PJ za to vrijeme planira svoj bijeg. Obitelj Barnes je u nevolji. No, ako je priča već napisana, stignu li ipak pronaći sretan kraj, istražuje knjiga "The Bee Sting" Paula Murrayja, jedna od knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu Booker, čiji će novi vlasnik biti objavljen u ponedjeljak.

Murray je rođen u Dublinu 1975. godine. "The Bee Sting" njegov je četvrti roman. Sva četiri romana, kako "The Bee Sting", tako i "An Evening of Long Goodbyes", "Skippy Dies" i "The Mark and The Void", dobila su dobre kritike.

O njegovu najrecentniju djelu suci su nagrade Booker rekli: "Saga Paula Murrayja "The Bee Sting", koja se odvija na području irske regije Midlands, briljantno istražuje kako nas naše tajne i samozavaravanja naposljetku dostignu. Ova obiteljske drama, ispričana iz više perspektiva, je istodobno urnebesna i potresna, osobna i epska. To je štivo koje je teško odložiti".

Iako rođena u Keniji Chetna Maroo živi u Londonu. Prije no što se u potpunosti posvetila pisanju, radila je kao računovotkinja. Njene priče objavljivali su Paris Review, Dublin Review te Stinging Fly, a "Western Lane", koji je Booker uvrstio među šest najboljih romana, njen je roman prvijenac.

Roman prati jedanaestogodišnju Gopi koja je počela igrati squash čim je mogla držati reket. Kada joj je majka umrla, otac ju je upisao na brutalne treninge pa je ova igra postala njen cijeli svijet. Posvećenost sportu te život vođen ritmom koji on nameće udaljio ju je od njenih sestara, no na terenu nije sama. Tamo je talentirani trinaestogodišnji dječak Ged.

"‘Western Lane, knjiga koja sport squasha vješto koristi kao kontekst i metaforu, duboko je evokativni prvijenac o obitelji koja se nosi sa žalovanjem, prenijetim zahvaljujući kristalno čistom jeziku koji odzvanja poput zvuka ‘čisto i snažno udarene loptice....s jekom‘", obrazložili su suci nagrade Booker činjenicu da se knjiga ove autorice našla u užem krugu.

Za knjigu "Prophet Song" Paula Lyncha su pak rekli: " Uznemirujuća i distopijska ‘Prophet Song‘ Paula Lyncha živopisno prikazuje odlučnost jedne majke da zaštiti svoju obitelj dok irska liberalna demokracija nezaustavljivo i zastrašujuće prelazi u totalitarizam. Čitateljima dolazi u pravom trenutku i ostaje nezaboravna. Nevjerojatan je uspjeh kada romanopisac toliko uvjerljivo uhvati društvene i političke nemire našeg vremena".

Autor, naime, pripovijeda o dekadentnom trenutku u kojem vlast Irsku vodi prema tiraniji. U takvome trenutku na vratima Eilish Stack, znanstvenice i majke četvero djece, pojavljuju se službenici novoosnovane irske, tajne policije, koji žele razgovarati s njenim suprugom. Uhvaćena u noćnu moru urušavajućeg društva, junakinja će biti prisiljena učiniti što god bude potrebno kako bi održala obitelj na okupu.

Irski romanopisac Lynch dosad je objavio pet romana (prije "Prophet Song" napisao je "Beyond the Sea", "Grace", "The Black Snow" te "Red Sky in Morning". Knjiga "Grace" mu je donijela nagradu Kerry Group Irish Novel of the Year, a "The Black Snow" francusku nagradu Prix Libr‘ à Nous za najbolji strani roman.

Važno je, čini se, zvati se Paul, jer se uz djela Paula Murrayja i Paula Lyncha u užem krugu ove godine našla i knjiga "The Other Eden" Paula Hardinga.

Harding, koji je pisanje podučavao na Harvardu i Sveučilištu u Iowi, trenutno živi na Long Islandu u New Yorku. Autor triju romana, za svoj roman prvijenac "Tinkers" nagrađen je Pulitzerom za fikciju te nagradom PEN/Rober W. Bingham.

"Bolno predivan roman Paula Hardinga temeljen na relativno nepoznatoj istinitoj priči prenaša nas u jedinstvenu otočnu zajednicu koja se trudi preživjeti. Panel je dirnula delikatna simfonija jezika, zemlje i pripovijedanja povezanih s pričom otočana", riječi su sudaca o romanu koji konkurira za ovu prestižnu književnu nagradu.

Nadahnuta povijesnim događanjima to je priča o otoku Apple, američkoj enklavi gdje grupa pojedinaca u bijegu od društva i njegove osude izgradi novi dom. 1792. godine nekadašnji rob Benjamin Honey na otok dolazi u društvu supruge, Irkinje Patience. Gotovo sto godina kasnije, njihovi potomci žive uz grupu raznolikih, ekscentričnih susjeda. No, odjednom se pojavljuje ‘civilizacija‘ koja želi ‘raščistiti otok‘...

I za likove romana pisca Jonathana Escofferyja "If I Survive You" neizvjesnost je na obzoru. 1979. je godina i Topper i Sanya, tražeći sigurnost, iz rodnog Kingstona bježe u Miami. Uskoro će ipak doznati da im Amerika ne priprema toplu dobrodošlicu. Njihov najmlađi sin Trelawny odrasta u društvu koje ga promatra sa sumnjom i zbunjenosti, a najstariji Delano u nastojanju da svojoj djeci osigura bolju budućnost pribjegava nepromišljenim potezima. Uz prepreke poput nepouzdanog oca, rasizma, financijskih problema te uragana Andrew braću će dostići i međusobni sukob. No, hoće li njihovo rivalstvo razdvojiti obitelj, pitanje je kojim se bavi već poprilično priznat prvi Escoferryjev roman.

Escofferyjevi radovi objavljivani su u Paris Reviewu, American Short Fiction te Electric Literature. Njegovoj kratkoj priči "Under the Ackee Tree" dodijeljena je i nagrada Plimpton, koju dodjeljuje Paris Review.

"Nevjerojatno samouvjeren roman prvijenac panel pohvaljuje zbog njegove jasnoće, raznolikosti te žive proze. Kako priče putuju kroz prostor i vrijeme, suočavamo se s vječnim pitanjima migranata: Tko sam sada i gdje pripadam?", otkrivaju suci nagrade Booker.

Posljednji kandidat za Bookera roman je autorice Sarah Bernstein. Kanadsku autoricu dvaju romana (u užem krugu za nagradu Booker našao se roman "Study for Obedience", kojemu je prethodio "The Coming Bad Days"), koja podučava kreativno pisanje i književnost, ove je godine Granta proglasila jednom od najboljih mladih pisaca Velike Britanije.

Njen drugi roman prati ženu koja se iz rodnog mjesta seli u ‘daleku sjevernu zemlju‘ kako bi bila domaćica vlastitu bratu, kojega je žena napustila. Čim pristigne, zareda se niz nemilih događaja. Svjesna da je sumnjičavost zajednice prema pridošlicama usmjerena ponajprije u njenu smjeru, ona sve više osjeća neprijateljsku energiju sugrađana. No, dok je unutar doma, brižno brine o bratu koji se razbolijeva...

"Study for Obedience" mračni, smiješni roman apsurda o rastu ksenofobije iz perspektive stranca iz neimenovana grada – ili možda ne? Autoričina nužna, jasna proza proturječi svim našim očekivanjima, a ono što otkrivamo pretvara se u promišljanje o samome preživljavanju", zaključak je sudaca Bookera.

Koji će od navedenih šest naslova trijumfirati, bit će obznanjeno u ponedjeljak.

Književna nagrada Booker dodjeljuje se najboljem romanu na engleskom jeziku objavljenom u Ujedinjenom Kraljevstvu te Irskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:10