Književni noviteti

Koscenarist filma ‘Samo jednom se ljubi‘ Branko Šömen napisao je knjigu o Auschwitzu

Tišina za oči

 Promo
Stilus će na Interliberu predstaviti i knjigu blogerice Ingrid Divković, ‘Stare duše ne stare: Um‘, te bestseler ‘Pčelar iz Alepa‘

I iz izdavačke kuće Stilus najavili su novitete za Interliber. Među highlightima je nagrađivani svjetski bestseler Pčelar iz Alepa Christy Lefteri. Tema je sljedeća: Nuri je pčelar, a njegova supruga Afra slikarica. Žive životom običnih ljudi, okruženi obitelji i prijateljima, u prelijepom sirijskom gradu Alepu – dok se ne dogodi ono najgore. Kada ratni vihor pohara njihovu zemlju i do temelja uništi njihov grad, odnijevši sa sobom sve ono što su nekoć voljeli i do čega im je bilo najviše stalo, ne preostaje im ništa doli pobjeći. Pčelar iz Alepa dosad prodan u više od milijun primjeraka i preveden na 25 jezika. Dobitnik je i nagrade The Aspen Word. Christy Lefteri odrasla je u Londonu i dijete je izbjeglica s Cipra. Ideju za Pčelara iz Alepa dobila je dok je radila kao volonterka Unicefa u Prihvatnom centru za izbjeglice u Ateni. Knjigu je prevela Julijana Jurković Ravić.

Izdaju i knjigu blogerice Ingrid Divković, Stare duše ne stare: Um, te knjigu Tišina za oči, koju je prevela Mirta Jurilj, a autor je Branko Šömen.

Roman Tišina za oči slovensko-hrvatskoga spisatelja Branka Šömena, poznatog i kao koscenarista filma Samo jednom se ljubi redatelja Rajka Grlića (1981.), potresna je priča o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za obavljanje najgorih poslova izvlačenja i spaljivanja leševa iz plinskih komora zloglasne tvornice smrti. Knjiga je nastala najprije kao filmski scenarij na nagovor autorova prijatelja, našega dvostrukog oskarovca Branka Lustiga (1932. – 2019.) i scenarij je prihvaćen u Hollywoodu, ali sam film nikada nije snimljen. Tišina za oči Branka Šömena štivo je kojim autor spisateljski dojmljivo opisuje najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti, rečenicama koje su često lišene veznika, čime dinamika opisa zla ne posustaje od prvoga do zadnjega retka, podsjećajući nas da i u zastrašujućim okolnostima treba zadržati nadu.

image

Tišina za oči

Promo

Najavljuju i sljedeće knjige: Dani Atkins: Prijelom, Willow Rose: Ne laži mi, Joseph Sarosy, Silke Rose West: Kako pričati priče djeci, Emma Lucy Knowles: Čudotvorna moć intuicije, Antonio Neves: Prestanite živjeti na autopilotu te Theresa Cheung i Claire Broad: Odgovori iz raja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:22