BUKVALNO, OTPRILIKE

‘Kroz razgovor dviju žena, majke i kćeri, autor gradi naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmjenu‘

Bukvalno, otprilike

 /Press
Izašla je nova knjiga Tadije Čalukovića.

"Bukvalno, otprilike", nova je knjiga Tadije Čalukovića.

Profesorica na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i dramaturginja Tijana Grumić u svojoj recenziji navodi da "kroz razgovor dviju žena, majke i kćeri, autor gradi naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmjenu koja se odvija između njegovih junakinja u kojoj do samog kraja ni one same, a ni mi nismo sigurni što se od svega toga dogodilo bukvalno, a što otprilike.‘‘ Grumić konstatuje da ‘‘varljivost sjećanja i individualnog doživljaja svijeta ostavlja prostor za maštovitu scensku interpretaciju ovog teksta, ali i za njegovo čitanje u jednom dahu.

Jedan od najboljih suvremenih dramskih autora u Hrvatskoj, Espi Tomičić, kaže da je,"Bukvalno, otprilike" sjajna poetska drama u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor koji, na samom kraju, ostaje unutar njega samog, u tišini zaklopljene knjige.‘‘

Predgovor pod naslovom "Tko je živ? Tko je mrtav? Misterij femicida" piše Nataša Govedić, profesorica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Ona ocjenjuje da "Čaluković ne govori samo o unutarobiteljskom nasilju, nego i o ‘neubivosti‘ odnosa roditelj/dijete, čak i onda kada je među majkom i kćeri otvoren duboki jaz...".

Tadija Čaluković je rođen 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame. Upisuje Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsjek dramaturgija, 2021. godine.

Potpisuje scenarij i režiju na tri kratkometražna igrana filma i jednom dokumentarnom, koji su svoje javne projekcije zabilježili u Beogradu. Suradnik na filmu Teret (2018), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festival. Dobitnik nagrade Prijatelji dece Zemuna za najbolju poeziju.

Njegova pjesma o ekologiji objavljena je u antologiji Beli gradovi u izdanju udruge Mladi istraživači Beograda. Osnivač i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman Mutant u vozu (2018). Na festivalu DeSADU sudjeluje s dramskim tekstom Hot Stuff (2022). Na zagrebačkom radiju Kradio, autor je emisije Beogradska kronika.

Živi na relaciji Zagreb-Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2023 17:06