Bogat program

Kulturni vodič za Dan žena: Noćni marš, izložba o velikankama, Gibonnijev koncert, Netflixova komedija s Goranom Bogdanom...

Monika Herceg

 Marko Todorov/Cropix
Izdvojili smo neke događaje za vas koji su vezani uz Dan žena, među kojima je i film ‘Ženski odgovor‘, popusti na knjige autorica...

"Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici" slogan je pod kojim se najavljuje ovogodišnji Noćni marš povodom Dana žena.

Faktiv najavljuje štrajk koji ‘hvata korak‘s "radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile svoje otpremnine, radnicima Čistoće koji su pokazali što znači radnička solidarnost i otpor prijetnjama, platformskim radnicima koji podižu glas protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji nakon godina upozoravanja na rad preko norme i ignoriranja problema najavlju da su spremni štrajkati".

Ruta marša seže se od Trga žrtava fašizma, gdje se građani okupljaju u 18 sati, preko Ulice Franje Račkog, Jurišićeve, glavnoga Trga, Ilice, Gundulićeve, Masarykove i Tesline pa do Zrinjevca.

Ljubiteljice i ljubitelje poezije za Međunarodni dan žena Hrvatski P.E.N. centar obradovat će pjesničkim čitanjem i susretom s pjesnikinjama Sanjom Baković, Lanom Derkač, Monikom Herceg, Marinom Katinić, Sanjom Lovrenčić i Sonjom Manojlović, koji će se održati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu u 18.30 sati.

image

Monika Herceg

Marko Todorov/Cropix

Ovoga mjeseca na žene u književnosti naglasak stavlja i Franktura, u čijoj se knjižari te web-knjižari trideset knjiga suvremenih autorica nalazi na popustu do 50%. Popust traje do 23. ožujka ili do isteka zaliha.

U Kulturno-informativnom centru filmofile povodom Međunarodnog dana žena te u okviru manifestacije "Noći ideja 1" očekuje film "Ženski odgovor" (osigurani su titlovi na hrvatskome jeziku). U 18 sati predstavit će ga Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s KIC-om. Projekciju će od 19.30 pratiti razgovor s autorima filma Marie Perennes i Simonom Depardonom.

Kako navode: "Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu... neke su od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su izložene. Naoružane bijelim plahtama i crnom bojom noću oblijepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije te sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministiknje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote".

image

Plakat za film

Međunarodni dan žena od 14 sati obilježava i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Izložbom "Velikanke - znane i neznane" odaje počast životu i djelu osam značajnih književnica, likovnih i glazbenih umjetnica koje su ostavile trajan trag u hrvatsoj kulturi te čiju ostavštinu Knjižnica baštini u svome fondu. Riječ je, naime, o Mariji Jurić Zagorki, Ivani Brlić-Mažuranić, Vesni Parun, Vjeri Bojničić, Anki Krizmanić, Fani Daubachy Brlić, Ivani Lang i Blanki Chudoba.

image

Kip Marije Jurić Zagorke

Damjan Tadic/Cropix

Predstavit će se građa iz posebnih zbirki Knjižnice – Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala te općeg fonda Knjižnice.

Prate je i virtualna izložba o Ivani Lang, mural "Grička vještica" posvećen Mariji Jurić Zagorki te mural "Koralji vraćeni moru" inspiriran stvaralaštvom Vesne Parun, koji su nastali u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba "Velikanke – znane i neznane" označuje početak slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Knjižnica u 2023. godini priprema pod nazivom "Žene u NSK". Cilj mu je inspirirati i potaknuti istraživanja te upotpuniti pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su ženski doprinosi još uvijek nedovoljno prepoznati.

Autorice izložbe i tekstova na izložbi su. Irena Galić Bešker, Tamara Ilić-Olujić, Sonja Martinović, dr. sc. Tanja Mihalić, Dobrila Zvonarek i Maja Priselac. Kustosica izložbe je Tamara Ilić – Olujić.

Za večernju proslavu Međunarodnog dana žena od 20 sati će se pobrinuti pjevač i kantautor Gibboni, čovjek iza hitova "Tempera", "Činim pravu stvar", "Mirakul", "Libar", "Oprosti", "Posoljeni zrak i razlivena tinta", "Judi, zviri i beštimje", "Onako, od oka", "Udica" te "Lažu fotografije", koji ovom prilikom u zagrebačkoj Areni slavi 35 godina karijere.

image

Zlatan Stipišić Gibonni

Sasa Buric/Cropix/Cropix

Na Netflix je danas stigao film Faraway, koji je kao i The Weekend Away, ponovno sniman u Dalmaciji, ovaj put na Braču i Šolti. Goran Bogdan se u traileru pojavljuje nag pokraj glavne protagonistice koju glumi Naomi Krauss. Radnja je sljedeća: Zeynep je nesretna žena, život joj nije ispao onako kako je zamišljala. Majka joj poslije smrti ostavlja kuću u Dalmaciji u koju odlazi živjeti, majka je kuću kupila već ranije, no kćer nije bila. Tamo upoznaje Josipa s kojim se ne složi na prvu, no situacija se mijenja.

Samo dan kasnije, no svakako vezano uz datum, jest promocija hvaljene knjige Dubravke Zime. Naklada Ljevak, naime, poziva na predstavljanje knjige "Djevojka u gradu" Dubravke Zima, koje će se održati u četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi će razgovarati Iskra Iveljić i Marijana Hameršak, urednik Nenad Rizvanović te autorica Dubravka Zima. U knjizi "Djevojka u gradu" gradskom se djevojaštvu u drugoj polovici 19. stoljeća pristupa metodologijom povijesti djetinjstva i mladenaštva, prikazujući imagološke strukture o djevojkama, kao i materijalne, historiografski provjerljive tragove života gradskih djevojaka u 19. stoljeću. Podrobnije se istražuje nekoliko karakterističnih aspekata djevojačke gradske svakodnevice, uzimajući u obzir različita iskustva i životne okolnosti djevojaka iz različitih društvenih slojeva i klasa. Posebna su poglavlja posvećena djevojačkom obrazovanju, odnosu djevojaka i prostora, tjelesnosti djevojaka, djevojačkoj društvenosti i kulturnim praksama te djevojačkoj afektivnosti, odnosno ljubavima i zaljubljenostima.

image

Dubravka Zima

/Press

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26