NAGRADE HAZU

Laureati knjiga o kardinalu Kuhariću, dizajner Boris Ljubičić i pjesnikinja Evelina Rudan

Dizajner Boris Ljubičić
 Marko Miščević/Cropix
Nagrade će, kako je rekao predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, biti uručene dobitnicima u skladu s epidemiološkim prilikama

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt objavio je u srijedu imena ovogodišnjih dobitnika Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2020., u prigodi obilježavanja Dana HAZU i 160. obljetnice osnutka.

Nagradu HAZU za područje društvenih znanosti dobio je povjesničar Miroslav Akmadža za knjigu "Franjo Kuharić: Kardinal i vlast". Akmadžina knjiga, kako se navodi u obrazloženju, iznimno je vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji kojeg valja svrstati u sam njezin vrh.

Za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagrada je pripala Ivi Piantanidi za izvanredan znanstveni opus od 52 rada od 2016. do 2020. te za otkriće višenamjenskoga senzora DNA, RNA i proteine.

Nagradu za područje prirodnih znanosti dobili su Jadranka Šepić za znanstveno istraživanje o postanku meteoroloških tsunamija, njihovu gibanju u raznim morima te transformaciju u obalnom području koje je objavila u 15 članaka u posljednjih 5 godina te Ivica Kisić za djelo "Antropogena erozija tla" i za 28 radova na istu temu referiran8h u bazi znanstvenih podataka Web of Science.

Vedran Velagić dobio je nagradu iz područja medicinskih znanosti za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom zadnjih 5 godina.

Za knjigu "Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskom jeziku Parčićeva misala" iz područja filoloških znanosti nagradu je dobila Vera Blažević Krezić. Autorica je, obrazlaže se, pridonijela razumijevanju vanjskih okolnosti oblikovanja hrvatskoga jezičnog standarda.

Za područje književnosti nagradu je dobila Evelina Rudan za knjigu "Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)", koja svježinom, inovativnošću i zrelošću izraza odskače svojom estetskom vrijednošću u novijoj hrvatskoj pjesničkoj produkciji.

Dizajner Boris Ljubičić dobitnik je nagrade za područje likovnih umjetnosti. Nagradu je dobio za seriju izložbi 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu i Berlinu te od 2019. do 2020. u Lyonu kao i za knjigu "Logo protiv kaosa".

Sanja Majer-Bobetko dobitnica je nagrade za glazbenu umjetnost i muzikologiju za knjigu "Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945."

Za područje tehničkih znanosti nagrada je pripala Hrvoju Kozmaru za znanstvenu cjelinu "Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila" koja se sastoje od 30 radova objavljenih u proteklih 5 godina.

Nagrade će, kako je rekao predsjednik HAZU, biti uručene dobitnicima u skladu s epidemiološkim prilikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 08:35