Jane Goodall

Legendarna primatologinja koja čimpanze proučava još od 1950-ih, napisala je novu knjigu u 84. godini života

”Knjiga nade”

 Planetopija
‘Knjigu nade‘ kod nas je izdala Planetopija, a koautor je Douglas Abrams koji je knjigu potpisao i s Dalaj Lamom

Svijetu nada treba više nego ikada, a Jane Goodall, legendarna primatologinja, prirodoslovka i antropologinja, a danas prije svega aktivistica, uvjerena je da još uvijek postoje razlozi za nadu. Svoje razloge za nadu opisala je u "Knjizi nade" koju potpisuje s Douglasom Abramsom, suatorom svjetske uspješnice "Knjiga radosti" s Dalaj Lamom i nadbiskupom Desmondom Tutuom, a obje knjige su na hrvatskom prevedene u izdanju Planetopije.

"Knjiga nade", kako navode iz Planetopije, zapravo je svojevrsni transkript razgovora između Goodall i Abrams, te djelomično zadržava formu intervjua, a osim o razlozima za nadu, bez koje je kako kaže sve izgubljeno, s čitateljem dijeli sve ono što je tijekom svog iznimnog života naučila o nadi, prirodi, čovjeku, dobru i zlu, duhovnosti i neobjašnjivom. Jane Goodall cijeli je svoj život posvetila istraživanju, zaštiti i očuvanju prirode i već više od pola stoljeća upozorava na poguban utjecaj čovjeka na planet.

Iz Planetopije navode: "Još otkako je kao mlada žena otišla u Gombe proučavati čimpanze gdje je spoznala svu veličanstvenost prirode - ali i to da smo njezin neodvojivi dio - neumorna je zagovornica sveg života u našem svijetu. Danas u poznim godinama i dalje širi svoju mudrost, susreće se s mladima, drži predavanja i putuje diljem svijeta kako bi probudila nadu i vjeru u ono najbolje u nama".

U "Knjizi nade" Jane Goodall nudi jasan i novi pogled na razumijevanje krize s kojom se suočavamo i pokazuje put prema svijetu koji još uvijek možemo izgraditi..“

Dr. Jane Goodall DBE je etolog i ekolog. Od djetinjstva ju je fasciniralo ponašanje životinja, a 1957., za vrijeme posjeta prijateljici u Keniji, upoznala je u dvadeset trećoj godini poznatog paleontologa dr. Louisa Leakeyja. Dojmila ga se njezina strast prema životinjama te joj je ponudio priliku da bude prva osoba koja će u divljini proučavati čimpanze, naše najbliže žive rođake. Istraživanje Jane Goodall u Nacionalnom parku Gombe omogućilo nam je da upoznamo i shvatimo ponašanje čimpanzi, a traje i dalje. Od 1986. godine Jane putuje svijetom podižući svijest o prijetnjama s kojima se svi danas suočavamo, a osobito o klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti. Autorica je brojnih knjiga za odrasle i djecu i spominje se u brojnim dokumentarcima i člancima. Svojim je predavanjima, podcastima, knjigama i člancima doprla do milijuna ljudi po cijelom svijetu. Imenovana je za UN-ovu glasnicu mira, damu Britanskog Carstva i primila je brojna odlikovanja sa svih strana svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:27