UGLEDNA NAGRADA

Leipzig Book Prize regionalnoj književnoj zvijezdi koja od 2009. objavljuje na njemačkom

Spisateljica Barbi Marković

 Amrei-Marie
Nagradu je za zbirku priča "Minihorror" dobila Barbi Marković, koja je na njemačkom debitirala remiksom priče Thomasa Bernharda

Jučer je dodijeljena ugledna književna nagrada Leipzig Book Prize, u iznosu od 15.000 eura, koja se tradicionalno dodjeljuje u vrijeme Leipziškog književnog sajma. Nagradu je za zbirku priča "Minihorror" dobila spisateljica Barbi Marković, regionalna književna zvijezda koja od 2009. piše na njemačkom. Knjiga je objavljena prošle godine u nakladi Residenz Verlag.

"U dvadeset i šest priča o bračnom paru Mini i Mikiju horor vreba iz svakodnevice. Tu su zgode, uvrede, obiteljske svađe, kupnja namještaja i gamad - smiješne, poznate i zastrašujuće (...)", stoji u priopćenju žirija.

Barbi Marković je rođena u Beogradu 1980., studirala je njemački jezik i književnost na sveučilištima u Beogradu i Beču. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući Rende. Od 2009. živi u Beču, kad je započela i književnu karijeru na njemačkom jeziku, objavivši svoj roman "Izlaženje" iz 2006., temeljen na noveli Thomasa Bernharda "Gehen" te je rađen kao svojevrsni remiks te slavne priče, kao "Ausgehen". Nakon toga objavila je, 2016., i "Superheldinnen" (Superheroine), napisan dijelom na njemačkom, a dijelom na srpskom jeziku.

image

Zbirka priča Barbi Marković "Minihorror"

Residenz Verlag
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:58