UDOBNOST KAUČA ILI?

Lika, Pariz i Texas! Danas možete poslušati putopise Damira Karakaša: ‘Očekujte smijeh i suze‘

Damir Karakaš

 Darko Tomas/Cropix
‘Važno je istaknuti da je prva knjiga koju je napisao bila upravo knjiga putopisa Bosanci su dobri ljudi‘

Pisac Damir Karakaš u Booksi će u srijedu 6. ožujka u 20h održati putopisno predavanje.

"Veliki Booksin prijatelj i jedan od najpoznatijih hrvatskih pisaca, Damir Karakaš, sprema se povesti vas na putovanje - i ne, nije to putovanje do najbliže knjižnice. Umjesto toga, Damir Karakaš vas vodi na epsko putovanje kroz Liku, Pariz i Texas! U filmu Paris, Texas (1984) Wima Wendersa Travis Henderson luta iz pustinje i mora se ponovno povezati s društvom, samim sobom, svojim životom i svojom obitelji. Što je sve Karakaš naučio i morao na svojim putovanjima? E, za taj ćete odgovor morati doći u Booksu", najavljuje Booksa književnikovo predavanje te nastavlja:

"Važno je istaknuti da je prva knjiga koju je napisao bila upravo knjiga putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.). Ali pričekajte, nije sve tako ozbiljno. Karakaš, čovjek koji preferira udobnost svoga kauča nad avanturama dalekih destinacija, ima nešto drugačiji pristup putovanju. Dok vas Karakaš vodi kroz ovu neobičnu avanturu, očekujte smijeh, suze, i možda poneku pjesmu o divljem zapadu (samo ako je inspiracija dovoljno jaka). Lika, Pariz i Texas postaju mjesta gdje se susreću književnost, humor i introspekcija, a Karakaš je vaš duhoviti vodič kroz ta područja bez zakona i reda.

Pridružite nam se u srijedu 6. ožujka u 20h na ovom zabavnom putovanju na kojem ćemo zajedno otkriti da ponekad najveće avanture dolaze iz najmanjih mjesta - i najneobičnijih pisaca".

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi, zbirke priča Kino Lika, Eskimi i Pukovnik Beethoven, romane Kombetari, Kako sam ušao u Europu, Sjajno mjesto za nesreću, Blue Moon, Sjećanje šume, Proslava, Okretište i Potop. Dobitnik je domaćih i međunarodnih književnih nagrada (Premio Itas Italija, Književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman, nagrada Fric, Meša Selimović, Petar Kočić…). Preveden je na desetak jezika, uključujući i arapski (prvi prijevod nekog djela hrvatske književnosti na arapski), djela mu se izvode na domaćim i europskim kazališnim daskama, a po predlošcima njegovih romana pišu se scenariji za filmove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:55