KULT PRIČANJA PRIČE

MAKEDONSKA ALICE MUNRO Rumena Božarovska piše svakodnevicu napeto kao krimić

Njen prvi prijevod na hrvatski jezik predstavit će danas u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, od 19,30 sati

Zbirka priča 'Osmica' makedonske spisateljice Rumene Bužarovske sastoji se od osam priča, sedam objavljenih u istoimenom makedonskom izdanju, dok je jedna dodana iz njezine prve zbirke 'Žvrljotine'.

Rumenine priče su drame iz svakodnevice, često kondenzirane u nekoliko sati, napete kao krimići, ispričani pothlađenim i jezgrovitim rečenicama. Autorica diskretnim detaljima ocrtava odnose moći – i nemoći – i postupno razvija drame koje prijete prsnućem svih obiteljskih odnosa zbog pojedenog odreska ili uplakanog djeteta. U Algoritmu, koji je objavio hrvatski prijevod Bužarovske, njeno pisanje životnih kratkih priča uspoređuju s anglosaksonskim majstorima poput Raymonda Carvera i Alice Munro. Rumena Bužarovska nije slučajno amerikanistica.

Njen prvi prijevod na hrvatski jezik predstavit će danas u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, od 19,30 sati. Osim autorice Rumene Bužarovske, knjigu će predstaviti makedonist Ivica Baković i urednik Kruno Lokotar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:12