KNJIŽEVNA NAGRADA

MAN BOOKERA OSVOJIO MARLON JAMES Tko je pisac s Jamajke nadahnut reggaeom?

 Foto: Jeffrey Skemp

“Moj Bože!”, makar među finalistima, ipak je zatečeno uskliknuo Marlon James, 44-godišnji jamajčanski pisac, kad je u utorak navečer žiri Man Bookera na svečanosti u londonskom Guildhallu pročitao ime dobitnika.

“Ovo je nadrealno, kao da ću sutra ustati i shvatiti da sam sve samo sanjao”, rekao je te večeri diskretno u rep svezanih dreadlocksa autor nagrađena romana “A Brief History of Seven Killings”, za koji je veliku inspiraciju pronašao u reggae glazbi.

Širok vremenski raspon

Središnje mjesto u njegovu romanu ima pokušaj atentata na Boba Marleyja, događaj što spaja različite likove iz čijih perspektiva, kako priča teče, promatramo stvari. Sedam je potencijalnih atentatora, radnja se događa 1970-ih na Jamajci, potom desetak godina kasnije u New Yorku, te 1990-ih ponovo na Jamajci. Roman od gotovo 700 stranica napučen je s više od 70 likova, među kojima ima članova jamajčanskih bandi, FBI-evih i CIA-inih agenata, duhova, dilera droge..., tematizira političke prilike Jamajke, kritika je kolonijalnog naslijeđa i, među ostalim, negativnog utjecaja Washingtona.

“Nadam se da će ova nagrada skrenuti pozornost i na druge talentirane autore s Kariba”, poručio je James. Danas živi u Americi i poučava kreativno pisanje, drži da je morao napustiti Jamajku da bi napisao tu knjigu: “To je roman egzila... trebao sam distancu”.

Od lani se dobitnik Man Bookera traži ne samo među autorima iz Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja Commonwealtha, već među svim piscima, bez obzira na njihovu nacionalnost, čije je djelo napisano na engleskom i objavljeno u Velikoj Britaniji.

Počast Rushdieju

Primajući nagradu iz ruku vojvotkinje od Cornwalla, Camille Parker Bowles, James je, među ostalim, rekao: “Upravo sam sreo Bena Okrija (nigerijskog pisca koji je Bookera dobio 1991.) i to me podsjetilo koliko je moj literarni senzibilitet bio oblikovan ovom nagradom!” Odao je počast i Salmanu Rushdieju koji je Bookera dobio prije gotovo 35 godina, za “Djecu ponoći”. Rushdie je dan prije, spremajući se na Frankfurtski sajam knjiga gdje je ove godine gost, rekao da su njegovi dani pobjeda i nagrada prošli, zaključivši da se žiri želi odmaknuti od afirmiranih, dobro poznatih imena. No, predsjednik Bookerova žirija, Michael Wood, autor i profesor književnosti s Princetona, istaknuo je da nisu imali unaprijed nametnute, određene kriterije te da je svaki od petero članova žirija izabrao Jamesov roman kao najbolji.

Nagrada iznosi 50.000 funti. Osim Jamesa, ove su godine u užem izboru za Man Bookera bili britanski autori Tom McCarthy i Sunjeev Sahota, Nigerijac Chigozie Obioma te dvoje Amerikanaca, Anne Tyler (dobitnica Pulitzera, za knjigu “A Spool of Blue Thread”) i Hanya Yanagihara.

Prošlogodišnji dobitnik, australski pisac Richard Flanagan, dosad je prodao 800.000 primjeraka nagrađena romana “The Narrow Road To The Deep North”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:13