Oproštaj s velikanom

Mandić mi je pričao kako je jurio svaki dan na hamburger i ‘vukao‘ svoju Slavicu sa sobom

Promocija nove knjige Igora Mandića, Posmrtni dnevnik.
Na fotografiji: Milana Vuković Runjić i Igor Mandić

 Darko Tomas/Cropix
Bio je jedan od posljednjih velikih ljudi, uz bok Ujeviću, Krleži, govori Milana Vuković kojoj je Mandić bio obiteljski prijatelj

Milana Vuković Runjić upoznala je Igora Mandića kao malena djevojčica budući da su njezin otac i on bili prijatelji. Zbog Mandića se, rekla nam je, zaljubila u esejistiku i književnu kritiku koju je zato počela čitati i prerano.

"Moj tata i on se nisu u svemu slagali, ali ljubav između njih je bila neupitna. Mandić je bio ciničan, opor, volio je skandalizirati u skladu s francuskom frazom 'épater les bourgeois', šokirati buržoaziju. Volio je da ga se vidi i čuje, što mu nije bilo teško onako visokom i rječitom", kaže Milana Vuković Runjić koja je bila presretna što poznaje tog posebnog čovjeka.

Prema njoj je bio vrlo blagonaklon jer ju je više gledao kao dijete što je, govori nam, bila velika sreća jer nije bio strog prema njoj.

"Skandaliziralo me najviše kad je napisao da su ženske čarape neukusna naprava za pakiranje ženskih nogu i stražnjica", prisjeća se.

Govorila je na predstavljanju njegove knjige "Predsmrtni dnevnik" 2017. godine. Milana Vuković Runjić kaže da je knjiga bila zapanjujuće objektivna, govorio je o starosti i smrti i ništavilu koje slijedi. Sve bez imalo uljepšavanja. "Bio je cinik do kraja", kaže.

Radila je intervju s njegovom suprugom Slavicom i tad ju je iznenadilo kako i dalje piše na pisaćoj mašini.

"On je generacija velikih ljudi koji se nisu predali digitalnom. Bio je jedan od posljednjih velikih ljudi, uz bok Ujeviću, Krleži... Njegove su sve rasprave vrijedne čitanja", navodi Milana Vuković Runjić i dodaje da je njegova posebna vrlina bila što je cijeli svoj život volio Slavicu.

Za kraj nam je ispričala zanimljivu crticu iz života ovog poznatog hedonista i ljubitelja dobre hrane - neko vrijeme je obožavao McDonalds.

"Ispričao mi je kako je jurio svaki dan na hamburger i vukao svoju Slavicu tamo. Koliko god maštovita, bila to ne mogu zamisliti", govori nam sa smiješkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:29